Homenage a Mossen Joan Cardona i Vives

Per Ferrando

CXX Aniversari de l´Archiprest i Fill Predilecte de la ciutat de Castello, Mossen Joan Cardona i Vives (1814-1890)


                                                  
La ciutat de Castello commemorarà els proxims dies el 120 aniversari de la mort de l´archiprest mossen Joan Batiste Cardona i Vives. Els actes estan organisats pel Prior de la Basilica de Lledó, la Real Confraria de la Patrona, la Parroquia de la Santissima Trinitat, els Pares Escolapis, les Germanes dels Ancians Desamparats i l´Associacio Cultural “Cardona Vives”.

El dijous, 2 de decembre, aniversari de sa mort en el Senyor, a les huit de la vesprada es celebrarà una Solemne Eucaristia en la parroquia de la Santissima Trinitat, a on es conserva el sepulcre d´una de les maximes figures del sigle XIX en Castello. Al finalisar es pregarà un Respons i es depositarà una corona de llorer.

El dumenge, 5 de decembre, a les once del mati el Prior de Lledó presidirà una Solemne Eucaristia en la Basilica, en accio de gracies per la vida i obra d´este benemerit retor. La missa sera cantada en gregorià pel Cor “Schola Jubilemus”.

Cardona Vives fon Archiprest de Santa Maria, Prior de Lledó i Fill predilecte de la Ciutat, nomenat per l´Ajuntament en 1855 per sa caritativa i delicada atencio als malalts, pobres i desvalguts ab motiu de la passera de colera d´aquell any. Baix el seu priorat es celebrà el V centenari de la Santa Troballa de l´image de la Verge de Lledó i gracies ad ell la devocio per la nostra patrona es millorà notablement. Sent archiprest de Santa Maria, l´arquitecte Manuel Montesinos retirà els revestiments barrocs que amagaven els murs gotics de l´Iglesia Major de la ciutat. Cardona Vives, ab el seu prestigi contribui a alluntar de Castello a la columna “Dabán”, estalviant aixina que tinguera lloc en Castello el pronunciament per Alfons XII, de greus conseqüencies per a la societat castellonenca.

Ab el seu testament es construïren les iglesies de la Trinitat i la Sagrada Familia, les Escoles Pies, l´estatua del Rei don Jaume, l´Asil d´Ancians del carrer Governador, sent tambe fundador de la Caixa d´Aforros i Mont de Pietat de Castello per a evitar l´usura ab els pobres.

Traduccio feta del castellà a Llengua Valenciana per Xavier Gimeno

cites

Los dialectos de la lengua lemosina son la catalana, valenciana y mallorquina. La catalana ha recibido muchos vocablos de la francesa; la valenciana, de la castellana; la mallorquina se llega más a la catalana por ser hija de ella. De todas las tres, la más suave y agraciada es la valenciana y no me lo hace decir la pasión
Gregori Mayans i Ciscar

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: