¿Principat?

Per Domingo Gimeno Peña

En l`edat mija se van crear els principats; eren tituls nobiliaris que tenien per missio donar prestigi inclus en alguns casos importants, rendes als futurs reis. El titul de princip significava ser l´hereu oficial de la corona.

L´any 1301, el rei Eduart I d´Anglaterra va nomenar primer princip de Gales a son fill Eduart, com a successor seu, sent l`actual princip Carles, el numero 21 de la llinia.

En 1364, el rei de França va nomenar al seu successor comte de Viennois, en el titul de delfí, per això al seu territori se li va dir el delfinat (Encara hui, als successors de personages importants se’ls denomina delfins).

En Espanya el principat mes antic es el d’Asturies, que en 1388 durant el regnat de Joan I es va constituir per a nomenar al successor de la corona de Castella, Enric III (1379-1406); va ser el primer princip l`actual don Felip que es el 35 titular.

Va ser en 1351 quan Pere el Ceremonios (1336-1387), per privilegi datat en Perpinya el 16 de febrer d`eixe any, va nomenar al seu fill Joan, Duc de Girona com a successor seu; el ducat va continuar vigent fins al 1414 quan el rei eixit del Compromis de Casp, Ferran I d`Antequera va elevar a principat al primitiu comtat, per a equiparar-lo en ranc al recent naixcut Principat d’Asturies; el primer Princip de Girona va ser Alfons el Magnanim (1416-1458), l`actual titular don Felip es el 15 de la llista.

El titul de princip de Viana el va crear en 1423 Carles III El Noble, rei de Navarra, per als hereus d`este regne.

En l`actualitat, don Felip de Borbo i Grecia es, per real decret 1368/1984, l`unic en l`estat espanyol que ostenta la dignitat de princip; es per tant el titular de tots els principats corresponents als regnes que, a l’unir-se, van formar la nacio espanyola. Els tituls complets son: Princip d´Asturies, de Girona i de Viana, apart dels tituls menors de, Duc de Montblanc, Comte de Cervera i Senyor de Balaguer (A lo millor el princip no s`ha enterat que existix el principat de Catalunya i s`el està perdent.)

Com podem vore, existixen cantitat de documents que avalen la llegitimitat dels tres principats historics que ostenta l`hereu del rei d`Espanya. Lo que resulta realment sorprenent es que no n`aparega cap de document que demostre l’existencia del principat mes principat del mon mundial “ EL PRINCIPAT de CATALUNYA “, ¿ no serà que es tant fraudulent dir-li a Catalunya “ Principat “ com dir-li al regne de Valencia “Païs Valencià“, al Regne de Mallorca “Les Illes” o a la Corona d`Arago “Catalano-Aragonesa“?

Com no parem els peus a esta “gentola“ que tenim dins i fora de casa, acabarém tots en la plaça de Catalunya, en la barretina al cap i ballant la sardana al só que nos tocaran Rovira i Maragall.

cites

La lengua valenciana difiere bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propio si sus literatos quisieran construirselos, como lo han hecho los catalanes a la suya (...) En el caso Valencia-Cataluña, lo importante sería no la similitud, sino la diferencia de las lenguas y la conclusión sería, no la similitud sino la diferencia de los pueblos
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: