El raco del vi

Per José Luis Cortés

Varietats de raïm blanc mes cultivat en la Comunitat Valenciana.

Macameu. Varietat molt extensa pel litoral mediterrani. Se coneix des de fa segles i es originaria d’Asia Menor. Resistent a la sequia i de maduracio mija. De color llaügerament groc de graduacio i acidea alta produix vins blancs molt interesans.

Airén. En l’obra “Agricultura General de Alonso de Herrera de 1513” se nomena este tipo de raïm. Resistent a la sequia i maduracio tardia va be en climes arics. Posiblement siga la varietat de raïm blanc de les mes cultivades en el mon. Hui en dia en las tecniques viticultores que hi ha se obtenen vins de baixa acidea de color groc palit i reflexos verds d’aroma frutal, a platano i pomelo.

Chardonnay. Es una varietat que desde el seu lloc d’orige, Liban, ha recorregut tot el mon. Cepa vigorosa, de maduracio primerenca i be de sucre, de facil adaptacio i capaç de produir vins molt diferens desde blanc secs a espumosos naturals, de bon aroma afrutats i bon grau. En la Comunitat Valenciana se cultiva basicament en la D.O. Alacant i Utiel Requena.

Atres varietats dignes de mencio dins de la nostra comunitat son: moscatell, merseguera, malvasia, planta fina, planta nova, pedro ximenez i verdil o verdosilla.

cites

La trenta e dues es que aquesta terra ha lenguatge compost de diverses lengues que li son entorn, e de cascuna a retengut ço que millor li es, e ha lexats los pus durs e los pus mals sonants vocables dels altres, he ha presos los millors. E no res menys trobarets dins aquesta beneyta ciutat qui us pot ensenyar les principals lengues del mon. Axi com son lati, ebraych e morisch
Francesc Eiximenis

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: