Brillants ´Palmes Dorades´

Per Josep Esteve Rico Sogorb

A pesar del temps cendros i la pluja, el passat dumenge 26 de febrer a les 12 del migdia, unes 150 persones, ilicitans i valencians en general arribats de tots els racons de la nacio-regne, des de Castello a Oriola; puguerem fruir d´ una jornada molt entrayable i emotiva.

El Grup Cultural Ilicità "Regne de Valencia- Tonico Sansano" entregà sos guardons "Palmes Dorades XXVI Edicio", a persones i entitats d´ Elig i de la nacionalitat valenciana, destacades ad lo llarc de l´ any 2005 per sa llavor en pro de les cultures i identitats ilicitana i valenciana.

L´ acte d´ entrega va ser en el Centre de Congressos d´ Elig, excelent marc que va rebre elogis d´ aquells que nos visitaren. Abans d´ escomençar, el
public tastà productes tipics ilicitans, com datils i licors.

Els guardons, que foren entregats pels responsables de Turisme d´ Elig i de la Generalitat, la regidora Mª Angeles Avilés i el secretari autonomic
Matías Pérez Such conjuntament i en perfecta harmonia que sempre ha d´imperar entre dos administracions colaboradores; representen a u dels mes
significatius simbols de la cultura ilicitana, la palma dorada o blanca del Dumenge de Rams, signe d´ identitat d´Elig.

Cal destacar la presencia de la Regina de les Festes d´ Elig 2005-2006, Fina Antón i la de les seues Dames d´ Honor que entraren al salo de l´acte al son de l´ Himne d´ Elig fent les delicies i provocant ,l´ admiracio i els pirops del public i que estagueren acompanyades pel president de la Gestora de Festejos Populars, Fernando Jaén, acompanyat a la seua vegada pel directiu Isidro Caballero.

Pedro Tenza, creador del Parc Infantil de Trafic d´Elig -el tan numerosament llorejat en tot lo mon- fon el guanyador. Moltes coses es podrien dir de Pedro Tenza, pero sense dubte que hi hague unanimitat: tots, i els demes nominats coincidieren en que s´ ho mereix per son constant treballar per Elig i per tot lo ilicità durant 40 anys .

Atres nominats, foren entitats de prestigi com: ´Real Orden de la Dama de Elche´, Gestora de Festejos Populares´ i la ´Sociedad Culturo-Recreativa Casino de Elche´. Quedaron en segon lloc en una dificil eleccio de la qual el nivell va ser competitivament molt alt. Una d´elles, a la que tambe pertany el guanyador Pedro Tenza, la ´Real Orden de la Dama de Elche´ , retirà sa candidatura ad ultima hora, en favor de l´anima mater del Parc Infantil de Trafic que esperem pronte que siga ´batejat´ en el seu nom. Per aixo, els nominats, no en va, son "Los 4 Magníficos" de la societat ilicitana i referents culturals locals com a models a inspirar i seguir.

Per la Nacio/Regne, en l´ ambit territorial valencià, guanyaren la ´Palma Dorada´ el poeta de Russafa Anfos Ramon, ´Premi Nacional Lliterari en Llengua Valenciana´ -que no pogue arreplegar el gaurdo per culpa d´un recent infart- i el jove informatic i traductor Tomas Miralles, de ´Software Valencià´.

Per ser any del regres de la Dama hi hague sabor iberic-ilicità: es va expondre el video promocional del bust i del Museu Arqueologic d´ Elig -MAE- que es mostrà en FITUR -gracies a la regidoria a Turisme-. Video que va ser molt ben valorat, agradant a tots els assistents. Tambe es donaren follets publicitaris turistics i culturals als espectadors, convidant a visitar Elig durant l´ exposicio per a contemplar i admirar ´in situ´ la Dama.

Cap destacar en l´ acte la presencia de personalitats de la cultura, de l´art, de la politica. Estagueren presents representants de protocol de l´Ajuntament ilicità, regidores del PP com Andrea del Castillo i Raquel Almodóvar, organisacions d´ample espectre sociideologic com Coalicio Valenciana, Unio Valenciana, Patronat Historic Artistic Cultural d´ Elig, Cardona i Vives de Castello -els nostres benvolguts germans de lluita del nort- Valencia Universitaria, Plataforma Jovenil Valencianista, Consell Local de la Joventut d´ Elig, Amics de Timor, Comissio de Festes ´Baltassar Tristany´, Comissio de Festes ´Angel de la Guarda´ de la pedania ilicitana Algoda-Pusol -membre de l´ Unio de Festers del Camp d´ Elig- entre atres moltes entitats.

Es respirà germanor, unio, fraternitat, companyerisme; des de la diversitat i la pluralitat. En talant i moderacio. Des de les diferencies, des dels matiços enriquidors i unificadors, es notà l´ abraç entre Elig i Valencia. Entre lo ilicità i lo valencià. En perfecta comunio. Diferents i a la volta iguals en lo basic: l´amor que nos unix ad esta terra que nos fa estar junts, d´ esquerra a dreta, tots, units ´baix els plecs de la nostra senyera´.

Gracies a tots. Fins l´ any que ve.
Fins la ´XXVII Palma Dorada´

¡Vixca Elig!
¡Vixca Valencia!

Josep Esteve Rico Sogorb
President del Grup Cultural Ilicità "Tonico Sansano"

cites

Subsistix a Espanya no sols la diversitat de lleis sino tambe d’ idiomes. Es parla encara en gallec, en bable, en vasc, en catala, en mallorqui i en Valencià
Pi i Margall

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: