Centenari de l´Exposicio Regional Valenciana i l´Himne dels valencians

Per Xavier Gimeno Alonso


L’any passat (2008) celebràrem el 800 aniversari del naiximent de Jaume I, enguany es complixen 100 anys de l’Exposicio Regional Valenciana (Agricola, comercial, industrial i artistica) promoguda per l’Ateneu Mercantil i impulsada pel marques del Turia, Tomás Trénor, que decidí fer un gran acontenyiment en Valencia per a donar-li un gran impuls i millorar-la urbanisticament.

Junt a la fabrica de Tabacs (en aquell temps, en obres) en l’Albereda, es va alçar un gran recinte firal per a celebrar l’Exposicio, que durà del 22 de maig fins al 22 de decembre de 1909. A la mostra concorriren 110 localitats, n’hi hagué 298 expositors ab un area de 164.000 metros quadrats, els perteneixents a l’actual Palau de l’Exposicio. El rei Alfons XIII i el cap del govern, Antonio Maura, inauguraren la mateixa. El govern espanyol concedi dos millons de pessetes de subvencio per a la celebracio.

Degut a diverses circumstancies, la guerra del Rif i els successos de la Semana Tragica de Barcelona, el seu balanç economic va ser negatiu i, per tant, es prolongà fins a 1910, passant a ser de caracter nacional.

Encara aixina, l’Exposicio suposà una renaixença, en tots els sentits, i un impuls important per a la ciutat de Valencia, que es converti en la capital cultural, politica i deportiva del regne d’Espanya. A nivell urbanistic tenim que destacar l’acabament del cami de Transits, construccio d’un nou pont de la Passarela, la nova estacio d’Arago, obertura i empedrat de carrers, etc…L’ajuntament de Valencia decretà el lliurament de tributs ad aquelles persones que netejaren i restauraren les fronteres de les seues cases en la Ciutat Vella.

A partir d’eixa celebracio, l’arquitectura valenciana del sigle XX experimentà i generà moltes obres com: l’Estacio de ferrocarrils del Nort, 1906; el Mercat de Colón; el gran Mercat Central, 1910-1928; l’edifici del nou ajuntament, 1904-1919, etc…

Eixe any, Teodor Llorente fon guardonat com a “insigne poeta valencià”, i José Serrano (musica) i Maximilia Thous (lletra), estrenaren l’himne, candidat a senya d’identitat, que en 1929 es convertiria en l’Himne Regional Valencià, hui de la Comunitat Valenciana. L’encarregat de cantar l’himne, fon el tenor Lamberto Alonso, naixcut en Godella l’any 1863, tenor de la Capella Real de Madrit, Catedratic del Conservatori de Musica i president de la seccio de musica de Lo Rat Penat.

* Articul publicat en la revista Renou nº 63, març 2009.

cites

Los dialectos de la lengua lemosina son la catalana, valenciana y mallorquina. La catalana ha recibido muchos vocablos de la francesa; la valenciana, de la castellana; la mallorquina se llega más a la catalana por ser hija de ella. De todas las tres, la más suave y agraciada es la valenciana y no me lo hace decir la pasión
Gregori Mayans i Ciscar

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: