íEi...! ┐No mos entenem?

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

No fa molts dies, caminava per les rodalies de ValÚncia buscant un carrer, antic, pero que mai no havia estat en ell. AparquÝ el coche i com no tinc GPS, comencÝ a preguntar a uns i ad atres pel carrer en qŘestiˇ. Uns m┤indicaven correctament i uns atres feren lo que pogueren, fins a que apleguÝ a preguntar-li a un chic jove, uns vinticinc anys. Yo m┤havia dirigit ad ell en castellÓ i ell se dirigÝ a mi tambÚ en castellÓ, pero al notar el seu accent li parlÝ en valenciÓ i ell lo agraÝ dient-me somrient,

- ┐Saps parlar en valenciÓ?
- íEvidentment! -Li contestÝ
- Aixina mos entendrem millor. Yo soc catalÓ. -Em diguÚ
- Ya m┤he donat conte pel vocabulari que estÓs utilisant. -Li diguÝ.

Intercanviarem unes quantes paraules en respecte a la llengua i cadasc˙ tirÓ de la manta cap a sa casa durant uns minuts, i les indicacions sobre el carrer que buscava quedaren en un segon lloc... íSi no recorde mal no aplegÓrem ad elles!

Pero eixe comentari, ôAixÝ ens entendrem millorö, em feu riure, puix no Ús la primera vegada que ho escolte, assumint els catalans que per que un valenciaparlant sÓpia parlar en valenciÓ, ha d┤entendre com parla un catalÓ per obligaciˇ.

╔s molt cert a hores d┤ara que els valenciaparlants estem molt infectats en paraules i expressions d┤uns atres orÝgens no valencians, i d┤aix˛ s┤encarreguen molt be els modismes anglesos que mos ataquen per totes bandes i, acÝ en ValÚncia sobre tot, el sistema educatiu valenciÓ ensenyant catalÓ baix el nom de valenciÓ, o directament ensenyant catalÓ sense amagar-se com fan les Universitats de la nostra PÓtria Valenciana. Pero no Ús manco cert que yo que soc castellaparlant de brešol entenc el castellÓ millor que el valenciÓ i que grÓcies a diversos cursos que he fet d┤anglÚs, puc defendrem en eixe idioma encara siga un poquet. En lo que podrÝem dir que a hores d┤ara, parle correctament el castellÓ i el valenciÓ, per intoxicaciˇ imposta entenc el catalÓ i per desig propi entenc i parle l┤anglÚs.

Seguint el raonament de molts catalans i catalanistes, mos entenem parlant cadasc˙ en la seua llengua, (valenciÓ i catalÓ) perque sˇn la mateixa llengua, ┤una llengua comuna┤. Ara be, si utilisem els silogismes i diem, si A Ús igual a B, i B Ús igual a C, A ha de ser igual a C, i si ara aix˛ ho traslladem al nostre cas, tenim que, si parle en castellÓ i m┤enten un catalÓ (com me passÓ) i un catalÓ parlant en catalÓ s┤enten en un parlant en valenciÓ (com tambÚ em passÓ), vol dir que un castellaparlant s┤entendrÓ en un valenciaparlant... ┐Vol dir aix˛ que castellÓ i valenciÓ tambÚ sˇn la mateixa llengua, ┤la llengua comuna┤? Pero ara vaig a anar un poc mÚs llunt, si yo parle en anglÚs i m┤enten un parlant en castellÓ i este parlant en castellÓ Ús entÚs per un parlant en valenciÓ... ┐Vol dir aix˛ que l┤anglÚs i el valenciÓ sˇn la mateixa llengua, ┤la llengua comuna┤? Segons este raonament tots parlarÝem la mateixa llengua, ┤la llengua comuna┤ que segons els nortorientals espanyols seria, ícˇm no!, el catalÓ, i per extensiˇ tot lo mˇn en totes bandes del globo terrÓqueu parlaria catalÓ.

Puix no senyors meus. Si yo entenc a un catalÓ Ús pel motiu de que en ValÚncia des de fa mÚs de trenta anys nos estan catalanisant i cada volta en mÚs corage i rÓbia i, menys amagat que mai i per nassos la majoria dels valenciaparlants saben parlar perfectament la nostra benvolguda i dolša llengua valenciana i a banda d┤aix˛ parlem o entenem la grossera parla barcelonina que nos estan imponent a capa i espasa des de tots els estaments p˙blics i privats, grÓcies als diferents governs que hem tingut en ValÚncia.

íAh! i si alg˙ s┤ha perdut, el catalÓ no es parla en tot lo mˇn íni molt manco!, a soles es parla en alguns racons puntuals de Catalunya, sense mÚs incidŔncia a nivell social que l┤imposiciˇ dictatorial i la caša de bruixes que estÓ imponent el govern catalÓ al seu propi poble, de lo qual el poble ya li passarÓ la seua factura en el moment que manco s┤ho esperen. La poblaciˇ de catalaparlants aplega a poc mÚs d┤uns centenars de mils de persones, i no els millons en el quals sempre se┤ls ompli la boca en dir, en canvi si en ValÚncia ensenyaren en les escoles el valenciÓ que el poble demana i no el catalÓ que imponen, un atre gall cantaria per a tots.

cites

El padre Fullana fue un autÚntico Quijote que se lo jugˇ todo por su dama la lengua valenciana
B. Rubert Candau (Las Provincias, 14.11.1971)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d┤Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: