33 Copa Amèrica

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

Ya tenim de nou la Copa Amèrica en marcha, i de nou tenim l´orgull de poder dir que es va a celebrar en Valéncia.

Com tots sabem la Copa Amèrica diuen que és el major event deportiu després dels Jocs Olímpics, i per segona volta la nostra benvolguda ciutat està fent-se càrrec de la seua organisació, pero a soles podríem dir això... ¡No! ¡Ni molt manco!

El Trofeu o Pichera de les Cent Guinees, com es coneix familiarment ad este event deportiu naix en Anglaterra en 1951, quan en motiu de la Gran Exposició de Londres, es programà una regata al voltant de l´illa de Weight per al dia 22 d´agost i, el guanyador rebria un aiguamanil d´argent dissenyat en 1948 pels Garrard, joyers de la Corona, que costava 100 guinees. Esta primera regata la guanyà el New York Club en una goleta nomenada “Amèrica”, i des d´eixe moment es quedà com a nom de l´event, “La Copa Amèrica”.

En 1870 es realisà la següent regata de la Copa Amèrica en Estats Units i es prolongà fins a 1987 que es celebrà en Austràlia. En 1988, 1992 i 1995 Torna a celebrar-se en Estats Units, i en 2000 i 2003 es celebrà en Nova Zelanda. En això fa un total de 137 anys que des de que començà este trofeu en un país europeu, no havia tornat de nou a un atre país europeu, fins a que en 2007 torna a un país europeu, Espanya, a la ciutat de Valéncia, en la 32 Americas´s Cup.

Això per sí mateix ya és motiu més que suficient per a entrar per la porta gran en l´història de l´America´s Cup, pero enguany es torna a celebrar la Copa Amèrica en la seua 33 edició i, ¡també es celebra en la bella ciutat de Valéncia!, en lo que tenim que Valéncia repetix per segona volta en l´organisació d´este magne event, i en això Valéncia torna a entrar de nou per la porta gran en l´història de la Copa Amèrica, puix es la segona volta que es realisa este event en un país europeu des de l´inici d´esta regata i ademés és la segona vegada que un país europeu i sobre tot, que la mateixa ciutat europea repetix en l´organisació d´este event. Suponent que la següent Copa Amèrica es celebrara en un atre país europeu i que este repetira per dos voltes seguides, hauríem d´esperar com a poc a 2016 per a que fora aixina i igualara a Valéncia, pero això, igual m´enganye, pero va a ser prou difícil de que ocórrega, i en cas de passara, lo que ya no li lleven a Valéncia és l´orgull d´haver segut la primera ciutat europea, i per dos voltes.

A banda de lo dit, en la 32 Copa Amèrica hi hagueren prou alvanços tècnics en temes de construcció de les goletes i en esta 33 Copa Amèrica també els hi ha i a montó, pero això ho vaig a deixar a banda, puix després d´haver fet tota esta llarga introducció, volia fer notar que esta regata, està passant casi inadvertida en la majoria dels mijos de comunicació de dins i de fòra de la nostra pàtria, diuen lo justet i quan és de trellat no deixar de dir-ho, casi està passant esta 33 Copa Amèrica sense pena ni glòria... pero... ¿Algú es recorda de la palissa que nos donaren el Fòrum Barcelona 2004? ¿I qué en dieu Madrit Olímpica? També hem tingut Madrit per a donar i vendre.

Si la grandea que ha tingut Valéncia en organisar per dos voltes seguides la prestigiosa Copa Amèrica i ser després de 137 anys la primera ciutat europea en acollir-la, l´haguera tingut una atra ciutat espanyola de la qual no vullc acordar-me del seu nom, pero que té mar i està dalt de Castelló, ¿la publicitat en els mijos de comunicació i demés situacions hagueren segut les mateixes? O pel contrari ¿estaríem tenint Copa Amèrica a tota hora, per totes bandes i en tots els mijos de comunicació...? suponc que estaríem tenint Copa Amèrica fins a avorrir.
Pero no vullc acabar este chicotet artícul deixant un mal sabor de boca, aixina que des d´este llínees ¡la meua més sincera enhorabona a Valéncia per ser de nou una ciutat que fa història! I ¡Cóm no!

Esperem que pugam dir a ple lleu, Valéncia, sèu oficial de la 34 Copa Amèrica.

cites

Acaba la Biblia molt vera e catholica, treta de una biblia del noble mossen Berenguer Vives de Boil, cavaller, la qual fon trellada de aquella propia que fon arromançada, en lo monestir de Portacoeli, de llengua latina en la nostra valenciana.
Bonifaci Ferrer (1478)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: