Entrevista a Víctor Saiz Castelló

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

Benvolguts amics i amigues, hui nos trobem junt a un home jove que té sobre les seues esquenes la responsabilitat de les joventuts d´un partit polític valencià, com haureu imaginat, hui estem junt a Víctor Saiz Castelló, president de les Joventuts de Coalició Valenciana.

Benet – Hola Bon dia Víctor

Víctor – Bon dia Joan i moltes gràcies, per la teua invitació, t´estic molt agraït.

Benet – Per començar per algun lloc, vaig a preguntar-te, ¿Qué són exactament les Joventuts de Coalició Valenciana?

Víctor – Bo, les Joventuts de Coalició Valenciana, som el grup de jóvens afiliats i simpatisants de Coalició Valenciana, que treballem des de la nostra secció, en este cas les Joventuts de Coalició Valenciana, per a que el partit tinga una ferramenta més en la que treballar i poder fer arribar el seu mensage, en este cas als jóvens de tota la Comunitat Valenciana. Començarem fa un poc mes d´un any i la veritat, s´està treballant molt i cada dia som més gent, la cosa va molt be.

Benet – Imagine que esta serà una pregunta que t´hauran fet moltes voltes, pero, ¿Cóm se porta sobre les esquenes un càrrec d´esta responsabilitat?

Víctor –Puix la veritat, és una pregunta que a vegades m´han fet, pero sempre dic lo mateix i en tota la sinceritat del món te respondre. No tinc cap tipo de pressió, ni yo, ni els meus companyers de les Joventuts de Coalició Valenciana, és més, rebem molta ajuda per part dels líders del partit, com per eixemple, Vidagany, Sentandreu o Manolo Latorre. Ademés,tot lo que fem, lo fem des del cor, des de l´ànima i no tenim ninguna pressió, al contrari, al treballar per lo que nos agrada i rebre ajuda i recolzament de tot el partit, estem lliberats de pressions i treballem en llibertat i molta responsabilitat, ya que sabem que som una part molt important, dins de l´organigrama de Coalició Valenciana.

Benet – ¿Quines són els objectius de les Joventuts de Coalició Valenciana?

Víctor – Els nostres objectius, son els mateixos que els del partit. Treballar per a portar el nostre mensage, més allà del nostre rogle d´amistats i del món del Valencianisme, cosa complicada, per la dictadura que practiquen tots els mijos de comunicació, sobre el món del valencianisme, per a tindre-nos calladets i no que no pugam tindre repercussió. Des de les Joventuts de Coalició Valenciana, treballem en campanyes, en ajudar a pedanies o pobles per a que tinguen més possibilitats i comoditats, en lluitar per la nostra cultura, llengua, identitat, pel nostre camp, per tot lo que siga millorar la Comunitat Valenciana i respectar les nostres tradicions. A la vegada, volem fer arribar a Coalició Valenciana, a on es mereix estar, que és en el Govern Valencià.

Benet – Hi ha uns atres grups de jóvens d´uns atres partits polítics, agrupacions i associacions jovenils valencianes i valencianistes. ¿Cóm vos porteu entre tots els grups de jóvens d´un signe i d´atre signe? ¿N´hi ha enteniment i feu coses en comú entre tots?

Víctor – Bo, si l´entitat és valencianista en general hi ha bona relació, és més, en algunes entitats jovenils valencianistes colaborem, com es el cas de les JJGAV o atres colaboracions que estan per vindre en poc de temps, per a poder fer Valencianisme, en els pobles a on tenim regidors i possibilitats de fer coses dins de l´ajuntament. Ademés, en la majoria d´entitats, encara que no se colabore, hi ha una relació cordial. Respecte a colaborar en les joventuts d´atres partits polítics valencianistes, ya te dic que és impossible, ya que per a nosatres, l´únic partit valencianista és Coalició Valenciana i en este tema, vaig a parlar clar i en noms. La gent parla també de ONV i UV, pero no podem colaborar en ONV, que fa pactes en ACPV, pacta en el Bloc i està a favor de la AVL. Respecte a UV, no hi ha molt que pactar, ells anteponen el seu Nacionalisme, a pactar en Coalició Valenciana i poder fer una gran força valencianista, fins per tres vegades, nos han negat l´unitat del valencianisme, ells preferixen pactar en els Verts Ecopacifistes o tindre que demanar avals al PSPV, per a poder presentar-se a les votacions Europees. Llavors no veig a on està el Valencianisme d´estos partits, encara aixina, férem un esforç, en estes últimes votacions europees per a intentar per tercera volta, fer un pacte electoral en UV, pero la resposta de les Joventuts Nacionalistes d´UV, foren insults al nostre president del partit, un gran i reconegut valencianista, com Juan Garcia Sentandreu. Aixina és complicat pactar en ningú.

Benet – El valencianisme com a moviment social, ¿Està ben representat per i en les joventuts actuals? ¿Està ben representat per les Joventuts de Coalició Valenciana?

Víctor – Sí, el valencianisme jovenil com a moviment social, té entitats històriques con les JJGAV, que continuen donant molta guerra i cada dia són més, pel gran treball que estan fent. En les Joventuts de Coalició Valenciana, ademés de créixer dia a dia, no volem cadires polítiques, no volem fotos en els periòdics, ni volem diners a canvi de fer lo que nos agrada, que és defendre la nostra terra i simplement per estos motius, ya es veu que el valencianisme que hi ha dins de les Joventuts de Coalició Valenciana, és un valencianisme sà i que no es vendrà a cap submarí polític, per cadires o diners, qui vullga cadires, se pot anar a Leroy Merlin i qui vullga diners, a treballar. Clar està, que com a jóvens que som, nos falta molt per dependre i poquet a poquet, anirem deprenent i estarem més preparats, pero hui per hui, el valencianisme jovenil, tant en política, com d´acció, com cultural, està ben representat i aixina se podrà vore en un futur, no molt lluntà.

Benet – Pertànyer a qualsevol grup de les joventuts, és un determini de temps prou curt, i en aplegar a una edat es passa a engrossar les files dels partits o associacions de les quals depenen eixes joventuts. És per això que et pregunte. ¿Cóm veus tu ara mateix l´àmbit polític actual, sobre tot el que respecta a Valéncia?

Víctor – Bo, l´ambient està un poquet rar, la veritat. D´una banda tenim a l´esquerra Valenciana (Bloc, PSPV, EU), fent el ridícul, dia si i dia també i si no se lleven la llosa del catalanisme, continuaran aixina, fins a que s´afonen definitivament. D´una atra banda tenim la part centralista, UPD per eixemple acaba d´entrar en una crisis galopant, han sigut expulsats 14 membres de colp i hi ha moltes disputes internes, mentres el PP continua en els casos de corrupció en primera plana. Camps, Costa, Fabra i últimament, fins a Rita se clava en jardins un poquet perillosos, com la rebaixa de trenta millons d´Euros al Valéncia CF. pels terrenys del Nou Mestalla o el tema de l´Accident de metro en Valéncia, del qual, les famílies de les víctimes, continuen sense saber realment, lo que va a passar. Mentres tant, nosatres, Coalició Valenciana, l´únic partit Valencianista de tall Regionalista/Foralista, continuem poquet a poquet, fent pedra, treballant i cada dia som més, més coneguts i estem millor mirats per la societat Valenciana en general.

Benet – I, ¿Cóm es veu l´àmbit de Valéncia i el valencianisme des de Coalició Valenciana?

Víctor – Nosatres mirem al futur, en optimisme, en l´optimisme que dona ser la quarta força més votada en la Comunitat Valenciana, en les primeres votacions que nos presentàrem (2007). El futur és nostre Joan, estem eixint en prensa més que mai, des de les Joventuts de Coalició Valenciana, estem treballant més que mai, semana sí, semana també estem eixint per comarques diferents del Regne de Valéncia, per a pegar cartells, parlar en gent nova, seguir treballant en la gent que ya tenim en eixes comarques i fent treball per a que en el 2011, el poble valencià, puga tindre més representació valenciana en els seus ajuntaments de la que ara tenim. Si després nos hem d´alçar de terra perque estic equivocat, nos alçarem, pero per ad això ya tindrem temps. Ara estem en un temps dolç, creixent cada dia més, eixint mes en prensa, fent més activitats, fent més actes i fent valencianisme tant en els pobles a on tenim regidors o inclús en els pobles, que simplement tenim implantació, pero no estem encara en l´ajuntament.
Eixa és la nostra llavor, treballar per millorar i valencianisar la nostra terra, el nostre Regne de Valéncia.

Benet – Ara una pregunta que serà com la pedra en la sabata. De cara a les pròximes eleccions, ¿t´atreviries a fer quinieles i dir quines van a guanyar i en quin lloc van a quedar els partits valencianistes?

Víctor – Bo, si te dic la veritat, mai he acertat més de dotze en una Quiniela, pero l´intentaré, ¡je je! Estic segur, que nosatres pujarem en vots, no te puc dir quants pero que pujarem i prou, t´ho puc assegurar, estem en això. Pero tenim que plantejar-nos una cosa, en el 2011 pujarem pero igual no tant com tots voldríem, pero no hi ha problema, açò és una carrera de fondo, com unes Olimpiades, que si un any no estàs entre les medalles, te prepares per a dins de quatre anys estar lo més a prop possible de les medalles i a lo millor, te costa tres olimpiades estar entres les tres primers llocs, pero mentres tant, ahí estàs, fent lo que pugues dins de les teues possibilitats, que no són poques. En 2007, nos votarem 24.000 persones, el poble valencià que sap lo que hi ha i no, està enganyat, nos va elegir com a partit referent del Valencianisme i dins de dos anys, en el 2011, ya voràs com estem prou per damunt d´eixos vots. L´únic que s´ha de fer, és continuar treballant en l´ajuda de tot lo món
que tinga simpatia per este partit i poquet a poquet, arribarem a bon port.

Benet – Com valenciaparlant que eres i com persona compromesa en la seua llengua, ¿cóm veus el mal nomenat, ´Conflicte llingüístic´? (I dic mal nomenat puix personalment no pense que siga cap conflicte, sino una absorció de les llengües autòctones de Valéncia i Balears per Catalunya)

Víctor – Puix si te dic la veritat, d´una banda veig que està guanyat i d´una atra que esta perdut. Veig que esta perdut perque gràcies al PPCV i el PSPV en el vot a favor d´UV, sa fet la AVL, que està matant la llengua Valenciana a nivell oficial i és molt difícil canviar-ho, l´única manera, seria retocant l´Estatut d´Autonomia i llevant potestat a la AVL o inclús valencianisar la AVL i hui en dia, és molt complicat, pero be, esperem que en el temps pugam canviar açò, que és la gran batalla, podríem dir. D´una atra banda, el poble parla Valencià, no vol saber res del Català, ni del Catlencià, llavors com la llengua la fa el poble i no les acadèmies i per sòrt el poble parla, i té en el seu cor la nostra llengua milenària i dolça, tenim guanyat molt, això ni se nos pot, ni se nos deu d´oblidar.

Benet – Molt be Víctor, ara en aplegar ad este punt, et vaig a fer un parell de preguntes un poc més per a conéixer a la persona i no al polític. Quan te presente a una chicona en lo primer que et fixes és...

Víctor – ¡Joan, ya me has ficat en un compromís...!, pero be te seré sincer, en una de les primeres coses que em fixe en una chicona, és en els ulls, també te podria dir en els llavis, pero me fixe ans en ulls la veritat. ¡També en atres coses, pero no les vaig a dir per ací! ¡Je, je!

Benet – Per a fer un bon almorzar. ¿Un entrepà d´embotit de Requena i vi en denominació d´orige Utiel-Requena? O ¿Pa en tomaca a la catalana i vi en denominació d´orige de l´Empordà?

Víctor – Home, un bon entrepà d´embotit de Requena i un bon vi Valencià, això està clar i després, nos aniríem a la illa de Tabarca, ¡per a dinar un bon caldero! És més, tots els estius venen un parell d´amics de fòra a passar alguns dies ací en Valéncia i ¿saps lo que me diuen? Que hi ha una visita fixa quan venen a Valéncia, que és l´arròs a banda en El Palmar. La veritat ésque soc tot un amant de la gastronomia de la Comunitat Valenciana.

Benet – I per a arrematar totes les entrevistes, sempre convide als entrevistats a que puguen dir tot allò que pensen que han de compartir en tots nosatres i no li hajam preguntat.

Víctor – Be, podria passar-me ací tot lo dia parlant, pero vos vaig a deixar una reflexió, que va fer Juan Garcia Sentandreu fa unes semanes en Beniflà, ací vos la deixe: "allí a on estiga un home o dòna de Coalició en un càrrec públic, tenim el compromís ètic de mantindre´ns ferms front als enemics de la nostra identitat. Nosatres, Coalició Valenciana, som l´últim bastió inexpugnable front al catalanisme i este llibre és una prova de que no anem a cedir front a qui vol impondre´ns el català i suplantar la llengua valenciana. Nosatres no som polítics, som gent del poble que està en la política perque els atres partits no defenen els interessos del poble valencià".

Moltes gràcies Víctor per haver-me fer costat i haver tingut a be en contestar esta entrevista llevant-li temps a la teua apretada agenda. I com sempre dic, quede per sancer a la teua disposició.

Gràcies per tot Joan, un plaer.

cites

Subsistix a Espanya no sols la diversitat de lleis sino tambe d’ idiomes. Es parla encara en gallec, en bable, en vasc, en catala, en mallorqui i en Valencià
Pi i Margall

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: