Rabo de gat i olivarda

Per Manuel Casaña Taroncher

Encara tinc sort -ixcà siga per molt de temps- que estes dos herbes -catalogades com plantes medicinals-, créixquen per voluntat natural en el meu secà. I ho dic perque elles broten sense haver-les plantat, com tampoc les regue mai, ni quan el sol calfa que és per l´estiu de tot any. Allí, en la meua llometa de Nàquera, les tinc, junt el romarí i el timó, que m´aparéixen per qualsevol racó.

Per lo tant, crec que endevinen que me´agrada vore el secà sec, lloc de chonetes i de diacrans, i no transformat en un camp d´herba vert, que damunt de que ho voria estrany, tragaria més aïgua que les collites de l´horta de baix. Pero, desgraciadament, ya queden poques vinyes, garroferes, figueres i oliveres. Ni cap yayo que pague per ser amo d´elles només que la contribució i els canalons.

Ara se paga per l´aigua -que ahir la poaves de l´aljup-, pel teléfon, el gas i... la llum, eixa que, adés, la tenies debades gràcies a la lluna i al sol. Estar en el secà era una delectació. Per als pulmons, per l´aire pur, i per l´estòmec que agraïa les bones paelles fetes sobre quatre pedres, a l´ombra de la garrofera. Al voltant, la família charrant en santa armonia: les dones fent de cuineres i els hòmens jugant a les cartes o al dominó.

Propet de tots ells tenies chiquets i pinsans, el rabo de gat i la olivarda. Esta de tacte apegalós i olorosa que bollida servia com antiséptic comú i que afavoria la cicatrisació de les ferides infectades. Segons dien els antics era inclús capaç d´embeure´s la sanc d´una moradura.

El rabo de gat és una boja olorosa, llenyosa, de rametes grogues i grises -flors disposades en rodalets- que bollida servix per a curar lo mateix unflors per colps que llagues. Neutralisa els àcits gàstrics i és espasmolítica. L´aprofitaven també, com l´àloe, per a tindre la pell sempre jove i ben fina.

Plantes, les dos, d´ahir que entraven en casa com medicina. Si no les tenia la mare, les tenia la veïna.

cites

Pero es el caso que Valencia no quiere ser otra cosa que Valencia. Su lengua, la valenciana, difiere lo bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propios
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: