Tirar del carro

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

El valencianisme és un gran carro al qual és poden pujar o baixar qui vullga. Este gran carro pot admetre a qualsevol persona i tendència, home, dòna, d´esquerrers de dretes, blancs i negres, alts i baixos, d´ací o d´allà... pero al final de la correguda, no pareix que siga aixina.

Este Gran Carro que nomenem Valencianisme, hi ha molta gent que lo està aprofitant per als seus interessos particulars, i a soles és pugen ad ell per a poder fer-los realitat, i en eixa acció lo únic que estan fent és manar a pastar fanc al moviment valencianiste i de pas, donar de cara a tot lo món una image del valencianisme i valencianitat que no és la verdadera.

Quan u és puja al Carro del Valencianisme, ha de ser de COR, i evidentment, tots els proyectes no son per a totes les persones, i a totes les persones no nos agraden els mateixos proyectes, és per açò que en lloc de unir-nos i tirar del carro en la mateixa direcció i sentit, intentem que eixe carro vaja per a on a nosatres nos interessa, intentant que el Carro del Valencianisme nos favorixca, i quan un bon grapat de persones tirem del carro, pero cadascú per al seu costat, a soles conseguim que el carro és trenque, i en això, no a soles és que no nos va a favorir el Carro del Valencianisme per que s´ha trencat, sino que mentrimentres arriba una persona o una colla de persones que torne a reparar el Carro del Valencianisme, passa un bon grapat de temps, i cada volta més. A més, cada volta que el carro és trenca per eixe motiu, o per ad un atre qualsevol, son manco persones les que tornen a pujar-se ad ell, per la por de no saber qui és va a pujar al carro, en quines intencions o quant de temps va a estar de nou en marcha el carro abans de que és torne a trencar una atra volta.

Si nos pugem al Carro del Valencianisme i colaborem colze a colze en totes les persones i institucions, segur, que en un moment o en un atre, eixe Carro del Valencianisme, passarà per la porta dels nostres interessos, i eixe serà el nostre moment, pero no el moment de baixar-nos, puix encara quedaran moltes proyectes i interessos de persones i amics que també han de fer-se realitat.

El futur d´eixe Carro de Valencianisme, seria que passara de ser un carro, a ser una caravana de carros i que d´ahí passara a ser tota una flota de carros, coches, avions, trens... un front comú que no ho parara ningú, pero això amics meus, no crec que és puga fer mai, tirant cadascú per als nostres interessos particulars.

Si vols i et sents valencià i valencianiste, puja´t al Carro del Valencianisme i no mires si est o aquell, o si el meu proyecte o el teu proyecte, ¡Tots estem en el mateix carro i els proyectes valencians i valencianistes, nos afecten a tots! Uns d´ells estaran més en la nostra llínia de pensament i uns atres manco, pero si eixes proyectes han eixit d´un entorn valencianiste, segur que seran bons i en trellat.

Pense, que per a eixir d´est assucac en el que estan afonant al valencianisme, persones de dins i fora del nostre Regne, a soles eixirem fent un front comú, deixant a banda els nostres interessos personals i unint tots els nostres esforços en un fi comú, VALÉNCIA, i tot lo que la nostra Pàtria significa... i per ad allò, hem de tirar tots del mateix carro, pero en la mateixa direcció i en el mateix sentit, i en totes les nostres forces, per a aixina poder dir a ple lleu, ¡Soc Valencià, en Molt d´Orgull!

cites

Escrich en vulgar valenciana, per ço que la nacio d’on yo so natural se’n puixa alegrar e molt ajudar...
Joanot Martorell

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: