L´Almoina, Patrimoni Cultural

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

Fa uns dies fiu la visita debades que oferix el museu arqueològic de L´Almoina, el qual ya fa temps que calificaren com el major espai museugràfic dedicat a l´arqueologia en tota Europa.

He de dir que en veritat tenien raó.

El museu consta d´una superfície subterrànea de visita que ronda els 2,500 m2 a on es troba el museu pròpiament dit, i sobre ell, una superfície encristalada d´uns 300 m2 que coberta d´aigua li dona un aspecte original i emblemàtic a la plaça, a la mateixa volta que servix com lluminària per a aprofitar la llum del sol i estalviar energia.

L´ambient dins del museu és com toca, tranquil, seré, apacible, i eixe toc agradable que li donen les persones que treballen en ell, que en este cas estic obligat a dir que estan per sancer a l´altura de les circumstàncies.

El número de persones dels grups de visites no són prou numerosos, lo que facilita certa familiaritat en la visita i en la curta relació que nos unix en eixos quarantacinc o cinquanta minuts que estem junts.

La chiqueta que nos tocà per a ser la nostra guia, era molt amable i sobre tot se li notava molt documentada, con si haguera acabat alguna carrera relaciona en l´història o arqueologia de Valéncia.

L´exposició, en correcte castellà, per part de la chiqueta nos convencé a tots, i a la fi de la visita tots li donarem l´enhorabona, puix resumir i explicar en tan poc de temps més de dosmil anys d´història, i fer-lo un tant amé, no és cosa fàcil.

Lo que em cridà moltíssim l´atenció fon que abans d´entrar hi ha un audiovisual, que cíclicament va mostrant una proyecció en la que en un moment donat diu una cosa aixina com que s´ha de preservar passat per a entendre el futur. ¡Estic totalment d´acort en eixa afirmació! Pero també em cridà moltíssim l´atenció és que ho dia en eixa ´mescla´ que propon i impon la AVL i ampara el govern valencià.

¡Senyors meus! ¿Cóm se pot dir que hem de preservar el passat, quan una de les senyes d´identitat més arraïlada i més volguda per totes les persones d´un poble, la seua llengua, nos la estan furtant?

El llímit de l´hipocresia, el llímit de l´incongruència, el llímit de l´usurpació, el de prendre el pel a un poble ya es sobrepassà fa temps, i a soles nos queda esperar a una persona o entitat que sàpia posar a cadascú en el lloc que li correspon.

Pero tornant al tema, a qui no hi haja acodit a vore el museu arqueològic L´Almoina, s´ho recomane, puix encara no li agrade l´arqueologia, segur que també li agradarà.

cites

El padre Fullana fue un auténtico Quijote que se lo jugó todo por su dama la lengua valenciana
B. Rubert Candau (Las Provincias, 14.11.1971)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: