La Copa Amèrica en Valéncia

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

Una Chicoteta Història

En 1851, en motiu de la celebració en Londres de la primera Exposició Internacional, es realisà una regata per al dia 22 d´agost, el guanyador anava a rebre com a premi un aiguamanil d´argent que costava 100 guinees d´or de l´época.

El recorregut consistí en un volta al voltant de l´illa de Wight, al sur d´Anglaterra. A bordo de la goleta "Amèrica", membres del Club de Yats de Nova York s´enfrontaren a 14 barcos del Real Esquadró de Yats de Londres, i guanyaren.

Hi ha una anécdota molt famosa que diu que la Reina Victòria I del Regne Unit, preguntà en un moment donat; ¿Qui va el primer?, i li contestaren; "El Amèrica, Majestat", "I el segon", preguntà de nou la regina, a lo que li contestaren, "Majestat, ¡No hi ha segon!".

També hem de dir que el trofeu d´eixa regata fon donat per l´armador de la goleta "Amèrica" del Club de Yats Nova York, del qui fon el primer comodor, des d´eixe moment el trofeu començà a dir-se "Copa Amèrica".

Anys després, en 1870, es celebrà la primera defensa del trofeu en Nova York, defensa que sempre fon defesa en èxit per barcos del club de Yats Nova York, fins a 1983, any en que pergueren la 25ª defensa, abans l´Austràlia II, del Real Club de Yats de Perth, (Austràlia). Darrere de 132 anys de guanyar-la els americans.

En la següent edició realisada en 1987 la goleta Stars & Stripes del club de Yats San Diego (San Diego, Califòrnia) patronejat per Dennis Conner, recupera la "Copa Amèrica" per als Estats Units, fins a que en 1995 la goleta Black Magic de Nova Zelanda guanyà la Copa Amèrica per dos edicions consecutives.

L´Alinghi pertanyen a la Societat Nàutica de Ginebra, guanyà la Copa Amèrica en 2003 per a Suïssa, pero al no tindre mar, decidiren el 26 de novembre de 2003 designar a la ciutat de Valéncia com a seu de la següent edició.

En l´actualitat

Actualment, la Copa Amèrica és l´event deportiu més important després dels Jocs Olímpics, i el trofeu deportiu més antic del món.

La competició està dividia en 2 parts; la Copa Lluís Vuitton i la Copa Amèrica pròpiament dita.

La Copa Lluís Vuitton servix per a triar qué barco desafiarà al defensor del títul. en la Copa Lluís Vuitton hi ha dos tipos de regates, les regates en flota, més espectaculars, i les u contra u, denominades en anglés "Match Race". Del resultat d´eixes regates, eixirà el desafiant.

La Copa Amèrica, en ella s´enfronten el defensor del títul, que en la present edició valenciana de 2007 es l´Alinghi, de la Societat Nàutica de Ginebra, ya que es l´actual posseïdor del trofeu, i el guanyador de la Copa Louis Vuitton. El vencedor serà qui guanye la "Copa Amèrica", la que coloquialment es denomina, "La Copa de les 100 Guinees".

Est event deportiu es mes que una simple regata, puix es l´esperit d´un duel, ¡La resposta a un desafiu! I açò queda patent en la frase anteriorment comentada en l´anécdota de la reina Victòria, ¡No hi ha un segon!

La "Copa Amèrica Valenciana" té una rellevància única i que mai es tornarà a repetir, puix és la primera volta que est event es realisa en Europa, després de l´event inicial d´Anglaterra en 1851. A més, també participen equips dels cinc continents.

La Copa Amèrica Valenciana

El port de Valéncia en motiu de la 32ª Copa Amèrica, s´ha convertit en una de les zones mes modernes de la nostra ciutat.

El nou port conta en moltíssimes novetats, com l´edifici "Veles e Vent", bars, restaurants, botigues, jardins, zones de jocs, espais d´oci, activitats diverses, etc. A més també conta en un nou aparcament subterràneu. A més, el proyecte del Passeig Neptuni s´unix en el port, fent que la frase, "Valéncia mira al mar" cobre més validea que mai.

Una atra novetat, són les sèus dels equips, evidentment, la "Casa de la Copa Amèrica", situada entre l´Edifici del Rellonge i el Cobert número 2. La Casa de la Copa Amèrica, és una exposició permanent creada per Louis Vuitton per a commemorar el 150 aniversari de la, Copa Amèrica. En ella es mostra l´història d´esta competició, a través de 4 cups, tres cares contenen texts i imàgens i la quarta és una pantalla de vídeo. Està previst un quint cup dedicat a l´història recent de la Copa Amèrica.

També fora del port s´han notat un bon grapat de millores en la ciutat i infraestructures.

S´han construït un bon número de places hoteleres per a donar cabuda a tots els visitants que van a vindre. Avingudes emblemàtiques, com l´Avinguda del Port, han deixat de ser de dos sentits, per a convertir-se en u a soles, creant una nova avinguda per a substituir al sentit eliminat, l´Avinguda de Balears, s´ha millorat els accessos a Valéncia en les entrades per Castelló, per Madrit...

L´aeroport de Manises també s´actualisa per a donar un millor servici.

A més de que ha servit per a que moltes persones en tot lo món, que no coneixien Valéncia, sàpien situar-la en el mapa.

Per a més informació, visite, http://www.americascup.com, pàgina oficial de la 32ª Copa Amèrica.

cites

Los mallorquines hablan una lengua que es tan antigua como el inglés y más pura que el catalán o el provenzal, sus parientes más cercanos.
Robert Graves

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: