cites

La lengua valenciana difiere bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propio si sus literatos quisieran construirselos, como lo han hecho los catalanes a la suya (...) En el caso Valencia-Cataluña, lo importante sería no la similitud, sino la diferencia de las lenguas y la conclusión sería, no la similitud sino la diferencia de los pueblos
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya:

ACTIVITATS

13/09/2009

Cronica del I Aplec Valencianiste  

Despres d’almorzar en Sant Mateu (bonica localitat castellonenca), mos encaminarem a Fredes (no tinc paraules per a descriure tot el parage d’esta poblacio i el seu entorn), pasarem per Sant Rafel del Riu, la poblacio tarraconenca de la Senia, pel Monasteri de la Pobla de Benifassà i tambe pel panta d’Ulldecona. Una volta arribats a Fredes i havent deixat tots els vehiculs aparcats, ferem el cami (un hora i mija, aproximadament) de pujada cap al Tossal del Rei.

Des del Tossal del Rei es pot vore totes les montanyes que perteneixen a Arago, Catalunya i a nostre Regne de Valencia, n’hi ha un indicatiu d’este parage tant emblematic en el mateix cim. Dinarem al Tossal i despres de dinar mamprenguerem la baixada de tornà a Fredes, mos acompanyà una pluja (sempre es d’agrair per ad esta terra tan seca i en tants arbres), pero com anavem amanits (l’orage ya l’havien donat de pluja el dia anterior) no tinguerem cap problema.

Una volta aplegats a Fredes i en el bar de la poblacio, prenguerem alguna cosa per a agarrar forces i mamprendre el viage de tornà. Una volta acabat tot l’acte ferem un rogle per a parlar cadascu i donar la seua opinio a tots els presents.

Les entitats representades han segut les següents (per orde alfabetic):

•     Accio Regne de Valencia
•     Cardona Vives
•     Centenar de la Ploma
•     Institut d’Estudis Valencians
•     Plataforma Jovenil Valencianista
•     Rogle Constanti Llombart
•     Zeladors Regne de Valencia “Vinatea”

Tenim que dir que des de la Cardona que estem molt satisfets i agraits pel recolzament ad esta nova iniciativa del I Aplec Valencianiste (acodirem vora 40 persones).

No res mes, havem passat un dia molt agradable i s’ha dit per part dels presents que est acte tinga continuitat per als anys successius.


 

12/09/2009

I Aplec Valencianiste al Tossal del Rei de Fredes (Castello-Regne de Valencia)  

L´associacio cultural Cardona Vives de Castello convoca ad este primer aplec, el qual preten ser una jornada d´encontre i convivencia entre valencianistes, o entre aquells que considerant-se valencians en una histora, una cultura i una llengua propia volen coneixer ad atres persones que com ells porten en orgull el seu sentiment valencià, més allà de punts de vista i diferents pensaments els unix l´amor per la seua terra, i pensem que seria molt bo el passar un dia en este emblematic parage de les montanyes de la Tinença de Benifassar.

Data: 12 de setembre de 2009

Concentracio: De 10 a 10,30 h. plaça Major de Sant Mateu (almorzar). A les 11,30 h. en Fredes per a iniciar l´ascens fins al cim del Tossal del Rei, llimit pel nort del Regne de Valencia.


 

02/08/2009

Fira "Trobem-mos" en Eslida  

El dia 2 d’agost, a partir de les 11h, se reuniran la totalitat de les associacions que completaran la riquea cultural. A les 14h concurs de paelles per a dinar i a lo llarc del dia distintes activitats que cobriran d’entreteniment este dia valencià.

En les diferents paradetes de les entitats participants podra conseguir llibres i publicacions que, per desgracia, no es poden trobar en qualsevol llibreria. Tambe atres productes com camisetes, banderes, joguets, plantes, etc…


 

01/08/2009

Fira "Trobem-mos" en Eslida  

Els proxims dies 1 i 2 d’agost se realisarà en Eslida (La Plana), la III Fira Trobem-mos, d’entitats i colectius valencianistes, organisat per la coordinadora Accio Cultural, Social i Economica del Regne de Valencia (ARV) i la Plataforma Jovenil Valencianista (PJV), a on podrem retrobar-nos en la cultura valenciana.

Les entitats participants son: la Plataforma Jovenil Valencianista (PJV), Valencia Milenaria (VM), l’Institut d’Estudis Valencians (IEV), l’Associacio Cardona Vives, Edicions Mosseguello, El Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana, Enkara, Valencia Universitaria, Colectiu Cavanilles, Mestres Jardiners, Camidesetes... ademes de les incorporacions locals i distintes paradetes comercials.

El dia 1 d’agost, a partir de les 16h sera dia d’encontre de la joventut a on varies entitats jovenils conviuran i mostraran les seues associacions i respectives activitats de manera ludica i amena. Distints comerços estaran tambe durant els dos dies per a complementar la diversitat de productes. Dits jovens continuaran de nit a les 23:30 en una chicoteta festa Chill Out en la piscina del poble, fent nit en Eslida.


 

19/06/2009

Cronica del viage a Columbretes  

L’associacio cultural Cardona Vives organisà, est estiu (18 de juny), un viage a les Illes Columbretes, per a fruir d’este parage tant emblematic que tenim els castellonencs. El viage fon en dijous, degut a la cantitat de gent que vol visitar-les i les llimitacions per ser un parage natural protegit, cosa que impossibilità ad alguns dels socis i amics poder acompayar-nos. L’eixida fon des del Grau de Castello de mati (8 hores) per a poder aprofitar de totes eixes hores de bon sol que tenim en el nostre Mediterraneu.

Les Columbretes se troben a 56 Km. de la costa de Castello (30 milles nautiques), i per tant, tres hores de viage, aproximadament. Durant el viage algun que atre companyer va caure marejat, cosa prou normal per ad aquells que no som navegants.

Quan s’arrimaven les 11 del mati, les verem apareixer en l’horiso i la gent conforme anavem arribant a l’Illa Grossa es fartà de fer-li fotografies.

L’archipelec de Columbretes està compost per 4 grups de chicotets illots, sent el mes important de cada grup: L’Illa Grossa, la Ferrera, la Foradada i el Carallot, ocupen una extensio total de 19 ha. La part mes alta de les illes es el Mont Colobrer de l’Illa Grossa, alcançant els 67 metros.

L’Illa Grossa, com diu el seu nom, es l’illot mes gran de tots, d’unes 14 hectarees, en forma de mija lluna, a on fondejarem l’embarcacio, amarrant-la en una de les boyes que n’hi han per a tal fi, ya que està prohibit utilisar l’ancora per a respectar el fons mari.

En chicotets grups de gent i diversos viages, poc a poc, arribarem a terra de l’Illa Grossa, a on mos esperaven personal de la Generalitat per a fer-nos de guia i donar-nos tota classe d’informacio sobre Columbretes. En el nostre grup s’afegiren una parella de francesos, els quals tingueren l’informacio en frances.

El chic que nos feu de guia, lo primer de tot, nos preguntà d’a on erem, explicant-nos que les illes son mes visitades per gent de fora que del mateix Castello, cosa prou curiosa, ya que les tenim al nostre costat, i nos donà molta informacio sobre Columbretes, parlant de: Geologia i l’orige de les illes, historia, fauna i vegetacio, aixina com, algunes anecdotes i casos curiosos de les mateixes.

En 1988, Columbretes es declarat Parc Natural per part de la Generalitat Valenciana, sent el primer de tot el nostre regne, es declara Reserva Marina a l’entorn de les Illes en 1990 per part del Ministeri d’Agricultura i Peixca (hui desaparegut), comprenent 4.400 ha. de superficie marina i en 1994, el parc natural es recalificat com a Reserva Natural. Per tant, n’hi han una serie de prohibicions tant per a visitants com per a navegants que es deuen de complir.

El centre d’informacio de les Illes es troba en el Planetari de Castello, situat en la Plaja del Pinar del Grau de Castello, havent una exposicio didactica per als escolars i una sala de proyeccions i conferencies.

Visitarem el far de l’Illa Grossa. L’enllumenat del mateix, inicialment, es feya en oli d’oliva, despres s’utilisaria parafina i petroli, successivament. Actualment, el far funciona en energia solar, l’automatisacio del mateix es feu en 1975.

El dia va ser molt solejat, fent molta calor i, per supost, molt bon orage. Una volta acabada la visita a l’Illa Grossa, tornarem a l’embarcacio, podent-se banyar alguns dins de la mija lluna de l’illla i despres dinarem en la mateixa embarcacio.

La tornà a Castello va ser tambe molt interessant, podent vore els atres illots que conformen les Columbretes: el Carallot, la Foradada i la Ferrera.

Protegir el parage de les Illes Columbretes ha segut un gran acert, despres de tants anys d’abando i que cadascu ha fet lo que ha vollgut d’elles, i esperem que siga per molts anys.


 

18/06/2009

Excursio a les Illes Columbretes  

Estem organisant una excursio a la Reserva Natural de les Illes Columbretes. Com tots sabeu constituix la part insular del terme de Castello. Lloc emblematic, bellissim, salvage i no facil de visitar, nomes per mig de la colaboracio d’una entitat dedicada ad eixos menesters. Recomanem: Portar dinar i almorzar, l’embarcacio te aigua i refrescs. Portar calcer adequat d’excursio. Al ser un parage protegit, no se pot menjar ni fumar en l’Illa.

Data: Dijous, 18 de juny de 2009. Lloc i hora d’eixida: Port de Castello. 8,30 hores. Preu: 50 € (import que cobra l’embarcacio “Clavel I” ) Telefon de reserves: Carmen Torres (964-223507), de 19 a 22 hores, abans del 15 de maig.


 

06/06/2009

Cronica dels XII Premis Fadri-Cardona Vives  

L’Associacio Cultural Cardona i Vives de Castello, celebrà el passat divendres, 5 de juny de 2009, en el Restaurant “Lledó Celebrity” de Castello, per mig d’un sopar-homenage, l’acte d’entrega dels XII Premis Fadri-Cardona Vives.

Una volta acabat el sopar de germanor (recordem que l’assistencia al mateix fon al voltant de 140 persones), el nostre presentador, D. Victor Boné, donà la benvinguda a tots, aixina com, a les autoritats que nos acompanyaren, tambe comentà ad aquelles que han disculpat la seua assistencia, i despres, digué els colectius i entitats i les persones que les representaven, per ultim comentà les adhesions rebudes, tant de particulars com d’entitats.

Despres passà la paraula al nostre president, D. Gonzalo Romero, que donà la benvinguda i agraiment per acompanyar-nos als presents,  i feu una breu introduccio de la Cardona Vives, donant pas al nostre secretari, D. Fernando Masip, que feu llectura de l’acta dels Premis Fadri d’enguany i al president del jurat dels premis lliteraris, D. Vicent Meneu, que llegi tambe l’acta del fallo dels premis lliteraris d’enguany, procedint-se a lliurar els mateixos (Pergami i premi en metalic):

•     Premi a la “Millor Obra Lliteraria sobre Tematica Valenciana” (5ª edicio).

Titul: “Més que t’ho diguen: Res és lo que pareix”, autor D. Vicent Ramón Calatayud i Tortosa

•     Premi al “Millor Treball d’Investigacio sobre la Llengua Valenciana” (3ª edicio).

Titul: “Historia de la Llengua Valenciana (1.000.000 d’anys A.C. – 2009 D.C.)”, autor D. Joan Benet Rodríguez i Manzanares

Despres el nostre president, comentà el significat de cada premi i llegi una breu biografia de cadascu dels premiats en els Fadri-Cardona Vives d’enguany.

•     Premi “Associacio Cardona Vives” a D. Xavier Gimeno Alonso
•     Premi “Prensa Independent” a D. Enric de Diego Villagrán
•     Premi “Vinatea” a D. Albert Guallart Ramos
•     Premi “Llibertat d’Expressio” a D. Juli Filippi Domínguez
•     Premi “Josep Maria Guinot a les Lletres Valencianes” a D. Josep Climent Barber

Cada premiat digué unes breus paraules d’agraiment i resaltà allo que considerà mes important.

Despres es passà a una part me ludica, fent un sorteig de regals i obsequis entre els assistents, donats per empreses, entitats i particulars per a l’acte, el nostre presentador donà l’agraiment als colaboradors i llegi el nom de tots els colaboradors.

Entitats colaboradores :

-     Abside, arquitectura interior
-     Carrefour Express
-     Corseteria Fabregat
-     Electricitat Bartoll
-     Ferretería Germán
-     Futur Hogar
-     Galeria d’Art « Art Dam »
-     Joyeria Font
-     Joyeria Ley
-     Joyeria Moher
-     Paco Roca, Grupo Torini.
-     Papereria Pij@s
-     Pasticeria « Al vostre gust »
-     Pasticeria « Sant Vicent »
-     Perfumeria Fayos
-     Perfumeria Julià
-     Perfumeria Nines Serón
-     Perfumeria Prieto
-     Porcelanes Lladró
-     Roses Hnos.
-     Sala d’Exposicions Braulio
-     Sala d’Exposicions De Renzi
-     Snela. Centre d´Estetica Pilar Puig

A tots ells moltes gracies. Tambe agraim a l´Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana la donacio de llibres per al sorteig de regals.

Per a finalisar es cantà l’Himne Regional Valencià, que com tots sabeu, enguany es celebra el seu centenari, sent aplaudit pels assistents a l’acabar el mateix.

Gracies a tots i fins a l’any que ve.


 

05/06/2009

Premis Fadri-Cardona Vives (12ª edicio)  

Durant la gala-sopar es procedirà al lliurament dels següents premis:

•     Premi “Associacio Cardona Vives” a D. Xavier Gimeno Alonso
•     Premi “Prensa Independent” a D. Enric de Diego Villagrán
•     Premi “Vinatea” a D. Albert Guallart Ramos
•     Premi “Llibertat d’Expressio” a D. Juli Filippi Domínguez
•     Premi “Josep Maria Guinot a les Lletres Valencianes” a D. Josep Climent Barber

Tambe es fara entrega de:

•     Premi a la “Millor Obra Lliteraria sobre Tematica Valenciana” (5ª edicio).

Titul: “Més que t’ho diguen: Res és lo que pareix”, autor D. Vicent Ramón Calatayud i Tortosa

•     Premi al “Millor Treball d’Investigacio sobre la Llengua Valenciana” (3ª edicio).

Titul: “Historia de la Llengua Valenciana (1.000.000 d’anys A.C. – 2009 D.C.)”, autor D. Joan Benet Rodríguez i Manzanares

Dia i hora: 5 de juny de 2009. 21’30 hores.

Lloc: Restaurant Lledó Celebrity, carrer Joan Pau II de Castello (prop de la Ciutat de la Justicia i darrere del Centre Comercial Carrefour de l’Avinguda del Mar).

Reserves:

•     Telefon: 964-210724 (del nostre secretari, Fernando Masip), preferentment de 13 a 14 hores i de 18 a 21 hores, de dimarts a divendres, abans del 2 de juny.
•     Telefon: 964-200468 (contestador de la nostra seu)
•     Correu electronic: info@cardonavives.com

Esperem la vostra assistencia.


 

29/05/2009

Curs de Cultura Valenciana 2009  

La transformacio i progrés de la Societat Valenciana en els albors del S.XX

Sessio 4ª (divendres, 29 de maig) (Tercera planta) De l’Ortografia del pare Fullana a les Normes d’El Puig. Ponent: Juli Moreno Moreno.

Horari: Les sessions començaran a les 19 hores. Lloc: Edifici « Hucha » de Bancaixa, carrer d’En Mig cantó carrer Colón de Castello.

Reserves: Omplint el fullet d’inscripcio o contactar en el nostre tesorer, Enrique Sanchis (tfn. 654-596792), fins al 5 de maig.

Preu: 20 €, menors de 30 anys, 5 €.


 

21/05/2009

Curs de Cultura Valenciana 2009  

La transformacio i progrés de la Societat Valenciana en els albors del S.XX

Sessio 3ª (dijous, 21 de maig) (Tercera planta) Precedents de l’Exposicio Regional Valenciana de 1909. Les exposicions de 1867 i 1883. Ponent: Daniel Sala Giner. Catedratic de Geografia i Historia i professor de l’Universitat CEU-Cardenal Herrera.


 
<< Anterior   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17  Següent >>
169 registes trobats