A modo de biografia de Mariví Ferrandis i Olmos

Per Juli Moreno Moreno

Naixque el 21 de juliol de 1959 en Massanassa i faltà en la seua localitat natal, el 5 d’abril de 2010.

La seua curta vida contrasta en una ampla activitat realacional i professional. Esta ultima feceta començà en diplomar-se com a professora d´Educacio General Basica en l’especialitat de “Ciencies Humanes” en 1979, i continuà, posteriorment, en l´obtencio de la llicenciatura en “Geografia i Historia” per l’Universitat de Valencia en 1987, un periodo que ya compatibilisaria en el seu treball com a docent, primer en el colege “Santa Ana” d’Albal, per a seguir en el colege “Cervantes” de Paiporta, despres en el colege “Nuestra Señora de la Cinta” de Valencia i definitivament en el colege “Sant Josep” de la seua volguda Massanassa, a on encara es recordada la seua labor docent. Mes la seua capacitat intelectual i de treball, i la seua preocupacio pels temes culturals valencians la dugueren a realisar importants labors d’investigacio i publicacio d’obres, aixina com a participar en diferents proyectes socioculturals i inclus politics.

Deixà l’escola i el magisteri per a ocupar carrecs de confiança politica, sent assessora de la Presidencia de les Corts Valencianes (Unio Valenciana) fins a que definitivament va opositar a l’Ajuntament del Cap i Casal lloc a on ocupà una plaça de traductora.

La seua vida professional ha anat acompanyada per un compromis en la llengua i cultura valencianes que la portaren a titular-se com a professora de Llengua Valenciana per Lo Rat Penat (1982) i a obtindre el Diploma de Mestra de Valencià en 1986. Eixe compromis al qual es fa referencia l’eixercita fonamentalment en Lo Rat Penat, entitat de la que fon, vicesecretaria, posteriorment vicepresidenta, Regina dels CX Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia, directora dels Cursos de Llengua i Cultura Valencianes i membre de la seua seccio de Filologia, periodo en que eixerci una ampla labor d’assessorament a diferents organismes oficials: ajuntaments, Junta Central Fallera, Palau de la Musica de Valencia..., a mes de ser jurat en diferents convocatories lliteraries i d’investigacio, compartir responsabilitat en el programa de radio “La nostra veu”, ser membre de l’equip de redaccio de la revista Lo Rat... i mantenedora i presentadora d’importants actes culturals.

La seua capacitat per a la comunicacio i tansmissio de sabers queda patent en diverses conferencies que pronuncià, o en les obres que escrivi: “La Decadencia valenciana. Historia i llengua”, Lo Rat Penat, Valencia 1993, coleccio “Al Vent” i “Els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia”, Lo Rat Penat, Valencia 1997. Com a coautora destaquen: “Lliggam” col. “Didactica”, Lo Rat Penat, Valencia 1981. “Joventuts ratpenatistes. Aportacions”, Lo Rat Penat, Valencia 1986 “Francesc de Vinatea”, Ajuntament de Valencia, Valencia 1993; “La ceramica de Paterna durant la baixa Edat Mija” col. “Al Vent”, Lo Rat Penat, Valencia 1993; Guio i direccio del video 9 d’octubre. Dia nacional valencià Ajuntament de Valencia, 1993; “El Palau de la Generalitat”, col. “Al Vent”, Lo Rat Penat, Valencia 1994; “IV Corona poetica a la Mare de Deu dels Desamparats”, Lo Rat Penat, Valencia 1995; “9 d’octubre. Dia nacional valencià”, col. “Quaderns de divulgacio” nº 2, Lo Rat Penat, Valencia 1994; “Lo Rat Penat” serie Minor, Consell Valencià de Cultura, Generalitat Valenciana, Valencia 1996, i en l’obra conjunta “Historia de Lo Rat Penat”, Lo Rat Penat, Valencia 2000. Colaborà en la redaccio del Diccionari Valencià-Castella, Castella-Valencià de la RACV, ed. Del Senia al Segura, Valencia 1992.

En l’apartat de premis, honors i reconeiximents estava en possessio de la Medalla commemorativa del Primer Centenari dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia (1983); Premi “Excm. Ajuntament de Valencia” dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia, 1993; Premi “Pere Compte” dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia, 1985, accessit en els XXII Jocs Florals de la Vila de Paterna; Premi “Excm. Ajuntament de Valencia” en els Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia, 1986; Premi “Enric Marzal” en els Jocs Florals, 1991; Premi d’Honor del Grup de Dones Valencianes; Medalla commemorativa del Primer Centenari de Lo Rat Penat; Medalla d’Argent de Lo Rat Penat; Insignia d’Or de l’Ajuntament de Massanassa (1995) i el Premi “Josep Mª Guinot” a les lletres valencianes, en la XI edicio dels Premis Fadri Cardona-Vives, Castelló 2008.

La seua amistat i cordialitat o la seua entrega professional son algunes de les moltes virtuts que conformaven la seua personalitat, d’entre les quals tambe es necessari destacar el seu compromis i fidelitat a la Patria Valenciana.            

cites

"perque yo, a manament de vostra senyoria, ho he tret de lati, en nostra vulgada lengua materna valenciana aixi com he pogut, jatssessia que altres l´hagen tret en lengua cathalana".
En el prolec de la seua traduccio del "Valeri Maxim"
Antoni Canals (1352-1419)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: