Pintura Valenciana (Ramón Catalán Tomás, Caudiel 1922-Benicassim 2006)

Per Ferrando

Naix en Peñas Pardas (Caudiel-Castello) el 25 d’agost de 1922. Mor en Benicassim el 17 d’abril de 2006. Considerat gran retratiste, muraliste i pintor, mestre del dibuix i el color. Casat en Carmen Martín-Busutil; tingueren tres fills, Carmen, Lola i Ramón.

Estudià en Castello en Sanchis Yago. En Valencia, en l’Academia de Sant Carles, on va cursar les carreres de pintura i escultura en tant aprofitament que obtingué de forma immediata el premi “Roig” per la creacio d’una escultura deliciosa.

Obtingué plaça de Professor de Dibuix en “Arts i Oficis”, Maestria i Institut de Castello, dedicant-se a la docencia i realisant innumerables retrats a persones molt conegudes en l’ambit castellonenc. En Madrit realisà retrats a personalitats ilustres.

Com muraliste ha deixat molta obra en la provincia de Castello (Hostal de Morella, Ajuntament de Vilarreal), pero sobretot en Castello capital, en la capella del Colage de la Consolacio, en el Govern Civil, Caixa Rural, Ajuntament, Desert de les Palmes, Uteco, Basílica de Lledó i en el Cassino Antic en temes inspirats en la figura mitologica de Tombatossals.

cites

Acaba la Biblia molt vera e catholica, treta de una biblia del noble mossen Berenguer Vives de Boil, cavaller, la qual fon trellada de aquella propia que fon arromançada, en lo monestir de Portacoeli, de llengua latina en la nostra valenciana.
Bonifaci Ferrer (1478)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: