Pere Vernia Martínez: Semblança biografica

Per Redaccio

La mort d’un expresident de la Cardona Vives nos obliga, i ho fem de tot cor, al recort d’una persona que durant un periodo de temps important va dedicar part de la seua existencia i sapiencia a dirigir el desti de la nostra associacio. Eslabo entre el primer president i fundador de Cardona Vives, D. Josep Mª Guinot i Galán i l’actual president, D. Gonzalo Romero Casaña, va eixercir la seua presidencia de forma seria i honesta, aportant els seus coneiximents i relacions per al be de la nostra entitat.

PERE VERNIA MARTÍNEZ

Burriana, 09-08-1931/ 15-09-2009.
Ha mort als 78 anys una persona important, un farmaceutic burrianenc i valencianiste, enamorat de la seua professio.

Un home cult valencianiste pels quatre costats. Va presidir l’Associacio Cultural Cardona Vives en el periodo de 1989 a 1994, justament l’esclavó entre el nostre primer president, D. Josep Mª Guinot i Galán i l’actual, D. Gonzalo Romero Casaña.

Membre del Consell Valencià de Cultura (1986-2005) i academic de Numero de la Real Academia de Cultura Valenciana (2005-2009).

Llicenciat en Farmacia, va obtindre el doctorat en l’Universidad Semmelweis de Budapest.

En el camp de la farmacia escrigué una inmensa cantitat d’obres. Aci es on podem observar les seues dos prioritats solapades: la cultura valenciana i la farmacia.

A titul d’eixemple destacarem obres seues com son: La Farmacopea Valenciana (1981), Antidotario de Arnau de Vilanova (1985). Valencia Cuna de las Farmacopeas Hispánicas (1987). El Mustaçaf de Valencia y la Farmacia Barcelonesa. Historia de la Farmacia Valenciana (1990). El Proyecto del Genoma Humano (1990). Historia del Muy Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos de Valencia y del Corporativismo Farmacéutico Valenciano (1991). Valencia, ciudad cuna de Farmacopeas, (1992). Fueros de las Medicinas, Valencia 1449 (1993). Antidotario (1994). Historia de la Farmacia Valenciana (1994). Diccionario Histórico, Biográfico y Bibliográfico de profesionales Farmacéuticos Valencianos (1995). La Pharmacie Hospitalière à Valencia: Au XIIIe, XIVe et XVe Siècles (1996), Valencia, cuna de las farmacopeas oficiales españolas (1998). El tratado de los medicamentos simples de Abu-S-Salt Umayya, (1999). La farmacia valenciana en la época de San Vicente Ferrer (2000), Historia del Ilustre Colegio Oficial de Farmacéuticos de la provincia de Castellón (2002), El Real Colegio de Boticarios de la ciudad y reino de Valencia. Las Farmacopeas de Valencia (2005).

Corresponent de la Real Academia de Medicina de Valencia, de la Accademia Italiana di Storia della Farmacia, del American Institute of the History of Pharmacy, Madison y de la Société d’Histoire de la Pharmacie de París.
President de la Fundacio Valenciana d’Estudis farmaceutics Reina María de Castilla.

Entre els seus premis i guardons cap destacar: Membre del Comite d’Honor de la Conferencia Europea sobre la Formacio Professional en 1987. Medalla del Centenari de Lo Rat Penat, en 1988. Medalla del Consell Valencià de Cultura, en 1989. Medalla del Centenari dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de Valencia, en 1990. Medalla Premi a l’Investigacio Rei Jaume I, com membre del Jurat, en 1990. Medalla del Quinientos Cincuenta Aniversario de la Fundación del M.I.C.O.F de Valencia, en 1991. Colegiat d’Honor de l’Ilustre Colege Oficial de Farmacéutics de la provincia de Castello, en 2005.

Descanse en pau.

Redaccio de Renou

cites

La trenta e dues es que aquesta terra ha lenguatge compost de diverses lengues que li son entorn, e de cascuna a retengut ço que millor li es, e ha lexats los pus durs e los pus mals sonants vocables dels altres, he ha presos los millors. E no res menys trobarets dins aquesta beneyta ciutat qui us pot ensenyar les principals lengues del mon. Axi com son lati, ebraych e morisch
Francesc Eiximenis

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: