Editorial

Per Gonzalo Romero Casaña

El passat dia 6 de juny va tindre lloc en un prestigios, encara que jove restaurant de la Ciutat de Castello, l’acte d’entrega dels fadrins Cardona Vives 2008. La sala a on celebrarem dit acte estava plena, donava goig vorela, sobretot si te fixaves en la categoria del personal que alli es trobava, si dic be, dic com ho sentixc i veig, perque si hi ha alguna cosa que distinguix a la gent de Cardona i a la gent que durant molts d’anys ens acompanyen en dita nit es la categoria humana de tots.


D. Gonzalo Romero

La Cardona més alla de ser una entitat cultural, de ser un ent d’estudi de lo nostre i per lo nostre, de representar la lluita per unes raïls culturals i llingüistiques en estes terres de Castello i de tot el Regne, es un grup de gent que fa de la nostra associacio un referent animic en este moviment de defensa i conreu del nostre ser.

La Cardona Vives i les persones que formen part d’ella son una mostra de que en molt de cor i en ganes sempre de treballar, es pot anar construint eixe futur necessari que mantinga la nostra personalitat secular per a sempre sense imposicins foranees, que ens diguen lo que som, o que devem ser. El admirar, respetar, compartir, o voldre ad aquelles gents que viuen en atres parts d’Espanya, no pot supondre mai que acceptem vassallages, ni donem la rao ad aquells que pensen tenim orchata en les venes, o som simplement uns menimfots.

El pervindre que se mos presenta encara que a vegades ens resulte un tant desmoralisador, el podem vore en esperança, perque lo que te que vindre depen de tots mosatros, i en consecuencia mosatros serem els que el construirem.

I ahi esta la nostra associacio, el fer-se soci, el participar en els seus cursos; anar a les seues excursions; acudir a les conferencies; presentar-se en actes reivindicatius; homenagear en la nostra presencia als fadrins Cardona Vives mentres compartim en ells l’entrega de la figureta que representa el Campanari de Castello; son tots ells actes de carinyo per la nostra terra, son granets d’arena que sense donar-mos conter aportem personalment a la muralla de dignitat del nostre poble.

No obstant lo dit lo que es més imporatnt de totes estes accions es que son una constatacio de que la lluita per lo nostre no està perduda, i que hi ha gent en el nostre poble que més alla de modes o corrents despersonalisadores aposten per defendre les seues creencies des de eixa postura humana tan digna bassada en l’argument, la paraula, el saber escoltar i raonar, el no vore enemics si no amics tal vegada no suficientment informats, o gent que simplement veu les coses diferent a mosatros. En definitiva es una aposta sense condicions per la Llibertat.

Perque ser de la Cardona Vives es una acte de Llibertat.

cites

Escrich en vulgar valenciana, per ço que la nacio d’on yo so natural se’n puixa alegrar e molt ajudar...
Joanot Martorell

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: