L´esperit de mossen Guinot

Per Joan Ignaci Culla

Tots som conscients de que’l valencianisme no està de moda. Lo politicament correcte hui, es deixar-se embaucar per charlatans de fira revestits d’un fals progressisme lliberal. No son pocs els que’s deixen portar per eixa influencia acompleixada dels que ençalsen lo alie en detriment de lo propi, es convertixen en victimes del ridicul catalanisme.


D.Josep Mª Guinot en les darreries
de la seua dilatada i profitosa vida

Estos desequilibrats, s’afilien conscients o inconscientment, en els que desprecien no a soles l’historia i la cultura propia, sino en la llegislacio vigent (Estatut), sense importarlis, a canvi, impossar i demanar respecte a les seues megalomanies delirants illegals.

Per aixo, hui mes que mai, n’hi ha que felicitar i felicitar-se que associacions com la Cardona Vives cumplixquen 25 anys defenent les nostres tradicions, la nostra personalitat, en definitiva, el nostre Ser. En este moment, a on lo llogic i normal, com seria el respecte i defensa a nostra singularitat, s’ha convertit en algo extraordinariament excepcional, magnifica mes si cap, la llavor que realisa la Cardona i Vives. Des de la seua seu en Castello, proyecta a la resta dels valencians el llegat que tan sabiament va rebre del nostre benvolgut, admirat i recordat Ms. Guinot.

El pare Guinot no es va deixar arrastrar per els que de forma reiterada i amenaçant pretenien que renegara de la seua Patria, de la seua llengua, de la seua cultura, dels seus principis, de les seues investigacions i del seu saber; a canvi de trobar la llum en el “paraïs” del catalanisme. Era un home de ciencia entregat a la causa noble de dignificar la seua terra, en contraposicio dels que la venen de forma miserable per una nomina, com els membres de l’AVLl. Un llegat que no a soles va impregnar ad esta associacio, sino a tots els que tingueren la gran sort de coneixer-lo, de fruir dels seus coneiximents, pero sobre tot de comprovar com la llealtad inquebrantable en el seu poble, no te preu.

Per aixo ara, com dia al principi, a on prima el conformisme-colaboracioniste del poder davant l’usurpacio i manipulacio catalanista, quan de forma encoberta es recomana “acceptar” els postulats que emana un govern valencià, que llunt de defendre al seu poble s’alia en els que pretenen aniquilar-lo culturalment, nos congratulem que associacions com la Cardona Vives no haja sucumbit a eixes patranyes.

25 anys de treball per la seua terra. 25 anys lluitant per recuperar la dignitat que han tacat aquells que sense escrupuls ficaren preu a la seua honestitat. El cami recorregut no ha segut facil i, possiblement, el que queda per recorrer encara siga mes difícil, ya que contem en mes enemics en la nostra propia terra que fora. Pero no podem desfallir, perque si ells tenen “la rao de la força”, nosatres tenim “la força de la rao”… i, de l’espirit de Ms. Guinot.

cites

Las cualidades de la lengua valenciana son: su brevedad, la abundancia de monosílabos, la suavidad y la cantidad de palabras de origen árabe, griego y latino
Carlos Ros Hebrera

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: