Brillants ´Palmes Dorades´

Per Josep Esteve Rico Sogorb

A pesar del temps cendros i la pluja, el passat dumenge 26 de febrer a les 12 del migdia, unes 150 persones, ilicitans i valencians en general arribats de tots els racons de la nacio-regne, des de Castello a Oriola; puguerem fruir d´ una jornada molt entrayable i emotiva.

El Grup Cultural Ilicità "Regne de Valencia- Tonico Sansano" entregà sos guardons "Palmes Dorades XXVI Edicio", a persones i entitats d´ Elig i de la nacionalitat valenciana, destacades ad lo llarc de l´ any 2005 per sa llavor en pro de les cultures i identitats ilicitana i valenciana.

L´ acte d´ entrega va ser en el Centre de Congressos d´ Elig, excelent marc que va rebre elogis d´ aquells que nos visitaren. Abans d´ escomençar, el
public tastà productes tipics ilicitans, com datils i licors.

Els guardons, que foren entregats pels responsables de Turisme d´ Elig i de la Generalitat, la regidora Mª Angeles Avilés i el secretari autonomic
Matías Pérez Such conjuntament i en perfecta harmonia que sempre ha d´imperar entre dos administracions colaboradores; representen a u dels mes
significatius simbols de la cultura ilicitana, la palma dorada o blanca del Dumenge de Rams, signe d´ identitat d´Elig.

Cal destacar la presencia de la Regina de les Festes d´ Elig 2005-2006, Fina Antón i la de les seues Dames d´ Honor que entraren al salo de l´acte al son de l´ Himne d´ Elig fent les delicies i provocant ,l´ admiracio i els pirops del public i que estagueren acompanyades pel president de la Gestora de Festejos Populars, Fernando Jaén, acompanyat a la seua vegada pel directiu Isidro Caballero.

Pedro Tenza, creador del Parc Infantil de Trafic d´Elig -el tan numerosament llorejat en tot lo mon- fon el guanyador. Moltes coses es podrien dir de Pedro Tenza, pero sense dubte que hi hague unanimitat: tots, i els demes nominats coincidieren en que s´ ho mereix per son constant treballar per Elig i per tot lo ilicità durant 40 anys .

Atres nominats, foren entitats de prestigi com: ´Real Orden de la Dama de Elche´, Gestora de Festejos Populares´ i la ´Sociedad Culturo-Recreativa Casino de Elche´. Quedaron en segon lloc en una dificil eleccio de la qual el nivell va ser competitivament molt alt. Una d´elles, a la que tambe pertany el guanyador Pedro Tenza, la ´Real Orden de la Dama de Elche´ , retirà sa candidatura ad ultima hora, en favor de l´anima mater del Parc Infantil de Trafic que esperem pronte que siga ´batejat´ en el seu nom. Per aixo, els nominats, no en va, son "Los 4 Magníficos" de la societat ilicitana i referents culturals locals com a models a inspirar i seguir.

Per la Nacio/Regne, en l´ ambit territorial valencià, guanyaren la ´Palma Dorada´ el poeta de Russafa Anfos Ramon, ´Premi Nacional Lliterari en Llengua Valenciana´ -que no pogue arreplegar el gaurdo per culpa d´un recent infart- i el jove informatic i traductor Tomas Miralles, de ´Software Valencià´.

Per ser any del regres de la Dama hi hague sabor iberic-ilicità: es va expondre el video promocional del bust i del Museu Arqueologic d´ Elig -MAE- que es mostrà en FITUR -gracies a la regidoria a Turisme-. Video que va ser molt ben valorat, agradant a tots els assistents. Tambe es donaren follets publicitaris turistics i culturals als espectadors, convidant a visitar Elig durant l´ exposicio per a contemplar i admirar ´in situ´ la Dama.

Cap destacar en l´ acte la presencia de personalitats de la cultura, de l´art, de la politica. Estagueren presents representants de protocol de l´Ajuntament ilicità, regidores del PP com Andrea del Castillo i Raquel Almodóvar, organisacions d´ample espectre sociideologic com Coalicio Valenciana, Unio Valenciana, Patronat Historic Artistic Cultural d´ Elig, Cardona i Vives de Castello -els nostres benvolguts germans de lluita del nort- Valencia Universitaria, Plataforma Jovenil Valencianista, Consell Local de la Joventut d´ Elig, Amics de Timor, Comissio de Festes ´Baltassar Tristany´, Comissio de Festes ´Angel de la Guarda´ de la pedania ilicitana Algoda-Pusol -membre de l´ Unio de Festers del Camp d´ Elig- entre atres moltes entitats.

Es respirà germanor, unio, fraternitat, companyerisme; des de la diversitat i la pluralitat. En talant i moderacio. Des de les diferencies, des dels matiços enriquidors i unificadors, es notà l´ abraç entre Elig i Valencia. Entre lo ilicità i lo valencià. En perfecta comunio. Diferents i a la volta iguals en lo basic: l´amor que nos unix ad esta terra que nos fa estar junts, d´ esquerra a dreta, tots, units ´baix els plecs de la nostra senyera´.

Gracies a tots. Fins l´ any que ve.
Fins la ´XXVII Palma Dorada´

¡Vixca Elig!
¡Vixca Valencia!

Josep Esteve Rico Sogorb
President del Grup Cultural Ilicità "Tonico Sansano"

cites

Escrich en vulgar valenciana, per ço que la nacio d’on yo so natural se’n puixa alegrar e molt ajudar...
Joanot Martorell

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: