Junto a Valencia no hay independencia

Per Ferrer

Un dels crits de guerra mes famosos del catalanofascisme de les decades dels 70 i 80 era el de “Sense Valencia no hi ha independencia”. Aço vol dir ni mes ni manco que Catalunya per si a soles no tenía suficient pes com per a poder obtindre l´independencia d´Espanya i que necessitava de l´ajuda de Valencia i Balears si volia atenyer este objectiu. Es tractava de construir una especie de Portugal de l´Est (els Païsus Imaginaris) que en este cas sí, contarien en la suficient força demografica com per a lliberar-se al fi de Castella i del seu jou.

Pero la realitat es precisament la contraria. Si Catalunya s´anexionara Valencia no tindria cap possibilitat d´atenyer un estat independent. Perque no es tracta simplement de sumar mes poblacio per que sí, sino de sumar mes poblacio independentista (la qual sería la clau en un referendum d´autodeterminacio) i es un fet que els valencians se senten a gust dins d´Espanya. Aixo podra agradar o no, es podra estar d´acort o no, podra considerar-se una benediccio o una malediccio, pero lo que no pot negar ningu es que es la veritat. Agrade o no.

Ara m´estic enrecordant d´una enquesta que feren fa temps. Es tractava d´analisar el grau d´espanyolitat que hi havia autonomia per autonomia. Els mes espanyolistes de tota Espanya eren els balears, els segons n´eren els valencians, tercers navarresos i quarts madrilenys. Lo de Madrit mes o manco s´enten –es la capital de l´Estat-, ara be, no dixa de ser curios que els tres pobles mes espanyolistes de tota Espanya tinguen els tres una cosa en comu: que se senten amenaçats d´anexio per atres pobles veïns... Aço deuria fer reflexionar a mes d´u.

En Catalunya la poblacio que es favorable a independisar-se d´Espanya es aproximadament d´un 30% (es dir, els votants d´ERC i una part dels votants de CiU). Pero el percentage d´independentistes en Valencia deu ser d´un 5 o 6% com a molt. Aixo significa que si Catalunya s´anexionara Valencia, s´estaria anexionant una terra a on quatre millons de persones es senten espanyoles en major o menor grau. ¿Com podria guanyar-se un supost referendum d´autodeterminacio als Païsus Imaginaris en una cantitat tan gran de botiflers com diuen ells?

Lo cert es que els catalans mai podrien independisar-se d´Espanya si contaren en una carrega aixina. Si yo fora un independentiste catala lo primer que faria seria oblidar-me de Valencia i Balears, dos pobles que en el fondo no serien sino un obstacul insalvable per a l´independencia de Catalunya. Els valencians i els balears sols serien un llastre del que cal alliberar-se lo mes pronte possible si es que els catalans volen mamprendre el vol. Sense Valencia sí hi ha independencia. Pero junt ad ella no. La microscopica Andorra es bona prova d´aixo.

cites

No es el catala una llengua romanica que sempre haja estat entre les llengües en personalitat propia: tot lo contrari, era considerat com una varietat dialectal de la llengua provençal, i nomes des de fa relativament poc, ha mereixcut la categoria de llengua neollatina independent
A. Badia Margarit

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: