30 anys de Normes de la RACV, hui

Per Vicent Ramón Calatayud

Hui fa 30 anys lo més quallat de la cultura valenciana tingué una cita important. La revista Murta ho documentava aixina: «Acte representatiu. Adhesió a l´Acadèmia de Cultura Valenciana i a la seua Ortografia» sic. Qui vullga pot ampliar la notícia fullejant en l´hemeroteca el nostre diari dels dies posteriors al 7 de març del 81. Dimarts passat dia 1, ací en Opinió, venia un illustrat articul firmat per Maria Jesús Coves, posant veu a lo que be coneix, qui presidix als Escritors en Llengua Valenciana i vixqué l´acte del Puig.
 
Ha passat la trentena i encara nos sorprenen desgavells idiomàtics de l´universitat valenciana UVEG, fent-li ona als de Climent i prestant alé a l´usurpació de l´espai televisiu que, per massa consentida s´enquistà perillosament, al punt tal que alguns no distinguixen ou de castanya en ser les dos cosa redona. Protesten, segons LP dia 2 pag. 24, 40 governats en comandita. X.M./EFE recullen perles per al rosari - dolorós en els que patim la manca de trellat dels ¿docents?- d´este calibre: «es un desprecio a la lengua propia de los valencianos» Que santa Llúcia els conserve la vista, perque l´oït el tenen ben fotut, si lo que escoltaven ells era la llengua o siga el parlar dels valencians. ¿Quí els ha colat el gol als tan doctes? O serà la seua endenyada filia qui els fa ensomiar que estan en les Rambles, quan ací els Duran/Mas volen vendre l´idea de que el pancatalanisme fon un erro seu, perque ¿quànts valencians senten propi el parlar de TV3?
 
Nosatres, conseqüents, esta vespradeta en la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, celebrarem l´efemèrides charrant en Taula redona, a rant del bon instrument que resulta l´adaptació gramatical per a l´idioma valencià, basant-la en criteris històrics i rigor científic; cóm se feu per a que recullga la llengua viva en sa fonètica i lèxic; per qué se dotà de documentació formal que ho justifica... I unint esforços en tal que perdure sent mig d´expressió i enteniment d´un poble. La sabem i volem nostra, no necessitem moles forans.

cites

"perque yo, a manament de vostra senyoria, ho he tret de lati, en nostra vulgada lengua materna valenciana aixi com he pogut, jatssessia que altres l´hagen tret en lengua cathalana".
En el prolec de la seua traduccio del "Valeri Maxim"
Antoni Canals (1352-1419)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: