El monument a Jaume I en Vilarreal

Per Xavier Gimeno Alonso

Durant l´estiu passat vaig llegir una opinio publicada en la seccio de “Cartas al Director” del periodic “Mediterráneo” (19.7.2010), titulada “Jaime I ha sido abandonado a su suerte en Villarreal”, a on l´autor, un tal Vilarrealenc, es queixava del trasllat del monument a Jaume I del centre de la ciutat (plaça Major) a un atre emplaçament.

Despres d´anar a Vilarreal i vore´l, vaig estar parlant en un regidor de l´ajuntament de Vilarreal, comentant-li que allo em pareixia molt malament, diguent-me que en l´actual lloc, despres d´arreglar-lo tot, quedarà molt be.

L´ajuntament de Vilarreal decidi fer unes obres en la mateixa plaça Major per a un aparcament soterrani i llevà el monument, guardant-lo en un almagasen. Despres d´acabades les obres es donaren conter que el monument no podia estar en el seu lloc pel pes, cosa que s´havera pogut previndre abans de les obres.

El monument en qüestio es obra de l´escultor vilarrealenc, Vicent Llorens Poy, i ha estat durant mes de trentacinc anys presidint la plaça Major de Vilarreal. Un monument majestuos i impressionant, i en lletres d´or es podia llegir “Jaume I. Fundador de Vila-real”, com a reconeiximent del poble de Vilarreal al seu rei i fundador. L´associacio Cardona Vives concedi l´any 2008 a Vicent Llorens Poy un premi “Fadrí”, concretament el “Vinatea”, com a reconeiximent a tota la seua llavor. Parlant en l´escultor sobre el monument nos digué que estava prou disgustat per tot lo que havia ocorregut. Tinc que dir, que durant un temps, es pensà, per part de l´ajuntament, retallar-lo, cosa que era una barbaritat i que gracies a Deu no es portà a terme.

Fa pocs dies, vaig tornar a Vilarreal per a vore una atra volta el monument i fer unes fotos del mateix, i veent tot allo em vaig quedar de pedra, com l´escultura. Pareix que a Jaume I l´han deixat abandonat en un descampat (podeu vore les fotos), les lletres d´or han desaparegut, tinc entes que furtades, i el puny de l´espasa està trencat.

Vallgue el meu articul per a denunciar tal desgavell. ¿Com es possible que s´hage fet eixa barbaritat? ¿Com es possible eixa falta de respecte al seu fundador i a l´historia de Vilarreal?

Tinc que dir que no soc de Vilarreal, pero qualsevol acte en contra de nostra cultura i historia valenciana m´afecta, siga a on siga.

cites

La lengua valenciana difiere bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propio si sus literatos quisieran construirselos, como lo han hecho los catalanes a la suya (...) En el caso Valencia-Cataluña, lo importante sería no la similitud, sino la diferencia de las lenguas y la conclusión sería, no la similitud sino la diferencia de los pueblos
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: