Censura, hipocresia, demagogia

Per Rogle Constanti Llombart

El passat 5 d’agost es publicava en les pagines electroniques de distintes associacions valencianistes el manifest, firmat per Accio Regne de Valencia, Pel respecte dels representants politics a l’identitat valenciana. Este fon tambe enviat a diversos mijos de comunicacio (Levante-EMV, Las Provincias, SER, COPE, 97.7, etc...) que una vegada mes, en eixe silenci impost i en eixa delliberada falta de transparencia informativa respecte del valencianisme, declinaren fer cap mencio. (Salvo que alguna menuda nota se nos haja passat inadvertida en els soterraneus de les seues pagines web).

De sobte, una semana mes tart, el 13 d’agost, dos diaris, Levante-EMV i Las Provincias, en les edicions de Castello, es feen reso del tema, pero no per interes en el mateix, sino per unes declaracions de Joan Pedregosa, representant del partit Iniciativa en Castello, que volia aprofitar la denuncia feta en el manifest per a implicar a cert edil de l’Ajuntament de dita ciutat en l’unica intencio de tensionar les seues relacions en el restant de l’equip municipal, en el que compartix responsabilitats de gestio i de govern. Per supost, com lo que els interessa es airejar l’acusacio (falsa, per un atre costat) contra l’edil, i no el contingut del manifest, d’este diuen lo justet, donant d’ell una image distorsionada al resenyar nomes dos llinees de les dos pagines que ocupa.

Per a compensar tanta opacitat informativa, i per l’interes que te en si mateix, insertem en una fulla a banda el text sancer de l’escrit, en el que, com poden llegir, ARV denuncia que, de nou, com sempre que s’aproxima una campanya electoral, alguns politics tiren ma de determinats temes –especialment els identitaris- per a traure el seu rasquit. En esta ocasio han segut Isabel Bonig (coordinadora del PP valencià i alcaldesa de la Vall d’Uxo) junt a Antonio Clemente (secretari general de la mateixa organisacio) els qui han fet unes declaracions queixant-se de les subvencions tan suculentes que continua rebent des de Catalunya Eliseu Climent per a desenrollar les seues activitats en la creuada pancatalanista que iniciara en els anys 70, declaracions que, com a calificatiu mes suau, mereixen el de ‘hipocrites’. Al cap i a la fi l’Eliseu es un assalariat dels catalans allumenats que somien en els fantasmagorics “països catalans”, pero entenem que els politics valencians no, i estos dos, per la seua responsabilitat en el partit que militen, no creem possible que siguen uns ignorants i acaben de coneixer esta realitat i vullguen casi fer-se el haraquiri -periodisticament parlant, clar- per tan rebujables accions.

Pareix ser que, com sempre, es bona estrategia senyalar la casa del veï per a distraure l’atencio de la cantitat de roba bruta que es te en la propia. Perque es inimaginable que tan alts dirigents del PP valencià no sapien que el seu partit, alla a on governa, es generador de subvencions, d’ajudes i, mes encara, de llegislacio que actua en la mateixa llinea que el “Empori Climent”. ¿Es que Isabel no llig la web del seu ajuntament? ¿Es que acas no es consentidora de la substitucio del “Uxo” per l’humiliant “Uixo” que acompanya a la Vall, totalment arbitrari i antihistoric? ¿Es que no escolten el miserable “valencià” que parlen en Canal 9 i que dona oix a qualsevol valenciaparlant no adoctrinat? ¿Acas son desconeixedors dels programes educatius de la Conselleria d’Educacio, que des de sempre ha marginat la Llengua Valenciana substituint-la per un succedaneu que nomenen en public –per a no escarotar a les masses- valencià, mentres en privat i “academicament”, els seus correligionaris li diuen catala?

Quan estes actuacions es fan de manera programada i conscient –ya hem dit que no creem en l’ignorancia d’estos personages- el terme politic que se’ls pot aplicar es el de ‘demagocs’, puix comporten interessos que els conve amagar. I si les seues declaracions les han fetes obedint instruccions d’instancies mes altes, que transmeten ad eixes instancies els calificatius que s’estan guanyant, i que s’apliquen, per contra, a si mateixos, el de ‘servils’, per rebaixar-se a representar tan vergonyosa pantomima.

Els valencians que considerem al nostre poble protagoniste del seu devindre historic i de la seua particular cultura, ademes de sentir-nos impotents davant del silenci informatiu, nos trobem actualment orfens de representacio en les institucions, puix cap dels partits que les ocupen nos representa ni nos pot representar. El PP significa l’involucionisme sociocultural que rema a favor del pancastellanisme i del panespanyolisme, mentres que el PSOE navega en la nebulosa del confusionisme; i queden els de la Iniciativa, als quals se’ls ha de donar a menjar a banda, ya que es presenten com els que creuen en la lliberacio dels pobles, i no obstant comprovem que nomes volen subyugar al nostre a interessos mes propis del neocolonialisme burgues, volent subordinar a l’historic i lliure Poble Valencià a unes atres nacionalitats en afanys imperialistes. Est es el cas del Sr. Pedregosa que, en l’arrogancia dogmatica que caracterisa l’ideologia que ell representa, ataca als qui pensen que Valencia, el Regne de Valencia, no es mes que valencià i cap atra cosa diferent. Les ades mencionades declaracions en Las Provincias i en el Levante-EMV, aixina ho corroboren.

* Editorial de la revista Rogle nº 48 de Setembre de 2010, que edita el Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana.

cites

Escrich en vulgar valenciana, per ço que la nacio d’on yo so natural se’n puixa alegrar e molt ajudar...
Joanot Martorell

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: