Historia del trage de llauradora

Per Ateneu Cultural Borrianenc

El dumenge per la vesprada va tindre lloc en la Seu Social de la Caixa Rural Sant Josep, situada en el carrer la Carrera, una charrada organisada per l´Ateneu Cultural Borrianenc i impartida per u dels seus membres fundadors i gran expert en indumentaria valenciana i del mon faller local, Joaquím Ortells, baix el titul de “Historia del trage de llauradora”, a la que va assistir numeros public del mon faller i una ampla representacio de la corporacio local, entre els que se encontrava l´alcalde, José Ramón Calpe, el regidor de festes, Pedro Sancerni i la regidora Mercedes Giménez.

Joaquím, a lo llarc de la conferencia,va donar un repas a les peces més significatives que componen l´essencia de lo que es el trage de llauradora en si, i com ell mateix va puntualisar, mal nomenat, “trage de fallera”. Des de les prendes interiors als ultims ornaments exteriors, Joaquím va anar desgranant una per una les particularitats de cada prenda, i com no podia ser d´atra manera, va contar multitut d´anecdotes i curiositats que van encantar a la gent assistent a l´acte. Tambe va ser molt critic en la despersonalisacio que ve patint el trage de llauradora, fomentat pels “indumentaristes” que més els preocupa el vendre que el respectar l’essencia, i amparat pels usuaris, que es deixen mal aconsellar.

La charrada va estar acompanyada de numeros material grafic que va complementar en una abundant documentacio tant oral com escrita, mostrant al public fotos de gran valor documental per a l´estudi de l´indumentaria i tradicio fallera, que li van servir per a llançar l´eterna reivindicacio del mon faller, el Museu Faller, davant de l´alcalde, José Ramón Calpe, lo que va provocar un fort aplaudiment del public. Entre les peces exhibides en la conferencia, destacava una pinta datada de l’epoca de Fernando VII i encontrada en una casa del Raval.

Joaquím Ortells va tindre tambe paraules d´agraïment per a les propietaries d´unes de les fotos, datades en casi cent anys, que va utilisar per a la conferencia, filles de les falleres que en elles eixien, Na Fina Granell i Na Lolita Gonzalez.

En resum, una vesprada que vam poder fruir i gojar d’una part de la nostra historia i passar un ratet agradable.

cites

Los dialectos de la lengua lemosina son la catalana, valenciana y mallorquina. La catalana ha recibido muchos vocablos de la francesa; la valenciana, de la castellana; la mallorquina se llega más a la catalana por ser hija de ella. De todas las tres, la más suave y agraciada es la valenciana y no me lo hace decir la pasión
Gregori Mayans i Ciscar

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: