L´aigua, un be de tots, o de tots els meus amics

Per Joan Benet Rodriguez i Manzanares

Que els diferents territoris que componen Espanya no som tots igual davant del govern de so Zapatero, és un tema que és de domini públic, a soles s´ha de vore els programes de debat que fan en televisió i en la ràdio, més en la ràdio.

El tema de l´aigua, no és que hi haja ficat un tope a la desvergonya, puix encara hem de vore més de l´actual govern, més de lo que ningú nos podem ni esperar ni imaginar, pero si ha ficat el llistó molt alt al seu mal quefer.

Pot ser que siga molt evident que a certs territoris d´Espanya li faça falta ara aigua, pero no és manco cert que fa uns pocs d´anys, també li fea falta aigua a Valéncia, Múrcia i Almeria, per eixemple. Estes comunitats demanaren per activa i per passiva, un transvasament d´a on hi ha aigua cap a on fea falta, i en este cas, era des del riu Ebre cap a les dites comunitats, pero el govern de so Zapatero en la seua primera llegislatura, digué que no anaven a permetre eixe transvasament, i la comunitat d´Aragó, la qual és coneguda com la capital de l´Ebre, ´blindà´ l´aigua de l´Ebre en el seu Estatut d´Autonomia per a que mai no es poguera realisar cap transvasament des de l´Ebre a cap lloc.

Ademés tinguérem que escoltar per part de certes comunitats i persones de les qual no vullc recordar-me, que les comunitats a les que les fera falta l´aigua, ficaren desalinisadores, i que aixina inclús, podrien fer negoci, puix l´aigua que els sobrara podrien vendre-la a unes atres terres, puix l´aigua de les desalinisadores, ¡Era d´una calitat sense igual!

Pero ara tenim el caramull de la desvergonya.

En un primer lloc, en la campanya que feu so Zapatero per a ser retriat com cap del govern central d´Espanya, dia que mai no hi hauria cap transvasament, i un parell de mesos després concedix el transvasament d´aigua cap a terres de Catalunya, dient, i això és més greu encara, que no és un transvasament, sino que lo definix segons una gran mamarracha lèxica treta dels millors diccionaris per a dir transvasament, sense voler dir-lo.
Un atre caramull de la desvergonya, és que un dels territoris que s´oponien al transvasament d´aigua cap a terres valencianes, murcianes i almerienses, o siga, Catalunya, és la que necessita ara el transvasament, o com vullguen dir-li per a encobrir-lo, i ¿Per ad Catalunya no són bones les dessalinisadores? ¡Que fiquen una i venguen l´aigua sobrant d´ella!

Un atre caramull de la desvergonya és, que ara el Govern d´Aragó, no fica el crit en el cel, i va a consentir el transvasament d´aigua cap a terres catalanes.

Tampoc hem d´oblidar que el govern de so Zapatero, ya fa temps que ha demostrat de quina cama coixeja, pero ara no hem d´imaginar-lo, ho sabem a ciència certa, aixina com sabem lo que fan els seus amics catalans, els quals diuen, ´Nosatres no som Espanya´ i reneguen d´ella, pero ara si que volen lo que d´Espanya poden traure de bo, sobre tot, quan les seues obres i infraestructures van a eixir del govern central pagat en el diners de tots els espanyols, de totes les persones que els odien, desprestigien i creuen els seus enemics.

Això és com dia ma mare, ´La llei de l´embut´, la part ampla per a mi i l´estreta per a tu.

Després d´este cas, i en un mínim de vergonya, hi ha qui deuria de dimitir del seu càrrec sense esperara a acabar cap llegislatura. ¡A on anem a parar!

cites

El padre Fullana fue un auténtico Quijote que se lo jugó todo por su dama la lengua valenciana
B. Rubert Candau (Las Provincias, 14.11.1971)

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: