Un 9 d’octubre molt ilicità pero poc valencià...

Per Josep Esteve Rico Sogorb

La festivitat del passat ‘Día de la Comunitat Valenciana’ o 9 d’octubre en el sur i mes concretament en la ciutat de les palmeres, resultà massa oficial i institucional, mes be protocolaria. Aixo si, va ser una festa molt ilicitana pero poc valenciana i quasi res valencianista. Uns dies abans i emmarcat dins d’un cicle d’ actes al voltant del 9 d’octubre, tingue lloc l’actuacio musical de la cantautora mallorquina María del Mar Bonet i l’ arribada de la flama de la pseudovalenciana ‘Correllengua’ a l’ Ajuntament davant d’ un reduït grup de chiquets, funcionaris, regidors, mestres i dirigents d’associacions culturals i civiques pro-unitaristes llingüistiques o pancatalanistes.

El mateix 9 d’octubre tingueren lloc els dos mes destacats actes commemoratius de la festivitat. De mati, en el salo de sessions plenaries de l’ Ajuntament, sessio solemne de la Corporacio Municipal en discurs de l’ alcalde, participacio dels portaveus dels grups politics davant del public assistent i posterior recepcio i vi d’ honor en la presencia de directius de sindicats i partits politics, empresaris, dirigents d’ entitats socials i culturals, etcetera. Acabant a migdia en uns focs d’ artifici.

De vesprada en el municipal Gran Teatre, junt a la centrica Glorieta i en un aforo ple que estava de gom a gom, es desenrollà l’acte d’entrega dels premis locals ‘Medalla d’ Argent del Bimilenari’ que otorga l’ Ajuntament ilicità tots els anys i des de fa mes de deu, cada 9 d’octubre. Uns guardons en els quals l’ Ajuntament reconeix a persones i entitats de la ciutat destacades per sa defensa i promocio dels valors ilicitans. Enguany els premiats han segut tots els mijos de comunicacio locals ‘per la seua aportacio a la democracia des de la dedicacio pe

cites

Y más ha concedido Dios a Valencia una lengua polida, dulce y muy linda, que con brevedad moderada exprime los secretos y profundos conceptos del alma, y despierta el ingenio a vivos primores, donde le resulta un muy esclarecido lustre.” “Esta lengua formaron de lo mejor que había en la lemosina y por lo que les faltaba recurrieron a las tres lenguas más excelentes de todas las del mundo según antes hemos probado. De la hebrea tomaron... De la griega... De la latina tomaron todos los otros vocablos para hacer que la lengua fuese muy copiosa y tuviese propio nombre a cada cosa por rara que fuese.
Rafael Martin de Viciana

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
Salvem la Magdalena
junts front a la AVL
Valencia universitaria
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
GAV
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: