Curs d´historia dels ´Paisos Catalans´

Per Xavier Gimeno i Alonso

Estos dies per Castello n´hi han penjats uns cartells (de color groc i prou cridaners ab una H ben gran) anunciant un curs d´historia. Dit curs està organisat pel EIP (Esquerra Independentista de la Plana) i s´impartirà per Antoni Royo, delegat per Castello de ACPV (Acció Cultural del País Valencià), durant el mes de febrer (12, 19 i 26) i març (5 i 12), en el “Casal Jaume I” de Castello, seu de ACPV. El seu titul es “Curs d´historia dels Paisos Catalans”.

Be, anem per parts:

1)     El nom d´eixe curs ya ho diu tot, aixo de ‘paisos catalans’ no forma part de nostra historia (la valenciana) perque mai han existit com a tals. Els nacionalistes catalans entenen com a ‘paisos’ els territoris que antigament conformaven la Corona d´Arago, excepte gran part d´Arago, cosa prou curiosa, per no parlar la ‘llengua comuna’ segons ells. Arago que ha segut la mare de sa Corona ara queda marginada en eixos ficticis ‘paisos’.

2)     Jaume I es titulava “Rei d´Arago, de Mallorques i de Valencia, Comte de Barcelona i d´Urgell i Senyor de Montpellier”, mai en cap document ha dit ser Rei dels ‘paisos catalans’. O siga que eixe curs es una falsetat, no es pot parlar d´un pais o territori que no ha existit mai com a entitat territorial i juridica. ¿On estan soterrats els reis (reixos, en lleguage coloquial) d´eixos famosos ‘paisos’?

3)     Acció Cultural del País Valencià (ACPV) es una entitat pancatalanista i es dedica a difondre la cultura catalana (no la valenciana) per tot arreu gracies a tots els diners que lis plouen des de les terres catalanes, facilment constatable en els diaris oficials de la Generalitat catalana quan es publiquen les sucoses subvencions que es donen ad ells i ad atres entitats que promouen la cultura catalana fora del seu territori.

4)     En quant al EIP m´imagine, pel seu nom, que deu de ser un chicotet colectiu, com atres que n´hi han, que volen l´independencia d´eixos ‘paisos’ que nomenen ‘catalans’ de la resta d´Espanya. Tenim un fet, de fa poc de temps, referent a la visita a Valencia del president del partit politic SI (Solidaritat per l´Independencia) Joan Laporta, per a presentar el seu partit en nostra terra valenciana i demanar l´independencia d´eixos ‘paisos’. Com es pot vore per les noticies de prensa, eixa visita va ser ‘ben acollida’ pels valencians en el Cap i Casal.

No res, per a finalisar comentar que quan parlem de contes, faules o llegendes, aixo son contes, faules i llegendes, res paregut a la realitat.

cites

La valenciana, graciosa lengua, con quien sólo la portuguesa puede competir en ser dulce y agradable.
Miguel de Cervantes

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: