Valencià: discriminacions

Per Raul Balaguer Manglano

Senyors i senyores de "Las Provincias":

Els escric perque considere que actualment s´està discriminant a la llengua valenciana, i de manera més especifica en els caixers automatics.

En la gran majoria dels caixers automatics no hi ha versio en llengua valenciana, encara que sí que hi ha en castellà, català, euskera i gallec.

Tot aço es conseqüencia de la tendencia tan centralista i imperialista del català que ha absorbit en la practica a la llengua valenciana per mig de les Normes de Castelló dins d´un mateix sistema llingüistic convergent.

Molts valencians podrien deixar de usar el valencià si no veuen que hi ha un estandar propi del valencià reconegut en tots els ambits de la vida. On se puguen sentir les paraules en la forma més autentica per a nosatres.

Aixina ho va deixar ben clar el poble valencià en el seu estatut d´autonomia. Perque es una qüestio de sentiments. Hi ha moltes raons per a demanar eixe estandar propi perque els valencians i el valencià son un cas singular.

Espere del liderage en la diversitat llingüistica que tant pregona "Las Provincias". Perque ser lider no es tan sols tindre el poder. Tambe cal ser just i savi. Per aixo demane al seu diari que fagen un reportage en la ciutat de Valéncia sobre les llengües que s´utilisen en els caixers del cap i casal. Es una bona forma de defendre lo nostre, cosa que "Las Provincias" fa ab molta freqüencia. Els diaris catalans segur que ho farien si en aixo defengueren la seua llengua. ¿Perque no fer lo mateix a Valéncia? ¡Ya n´hi ha prou!

Envie una copia d´este email a moltes entitats culturals valencianistes. Espere que no s´adorguen ni "Las Provincias" ni les associacions i pugam reaccionar tots de front a les discriminacions que patix el valencià. ¡No nos podem dormir!

Divendres, 29 de giner de 2010
Raul Balaguer Manglano
Valéncia

cites

Pero es el caso que Valencia no quiere ser otra cosa que Valencia. Su lengua, la valenciana, difiere lo bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propios
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: