Retrato de la lengua

Per Idioma ValenciÓ

El 78% de los usuarios de lasprovincias.es creen que la AcadŔmia Valenciana de la Llengua no trata correctamente el idioma valenciano, lasprovincias.es planteˇ a sus usuarios la pregunta: ┐La AcadŔmia Valenciana de la Llengua trata correctamente la identidad del idioma valenciano? A lo que el 78,3% de los internautas votaron que no, ya que son muchos los usuarios que opinan que la AcadŔmia es "tan sˇlo un ˇrgano dirigido por catalanistas que no se centran en el valenciano sino en el catalßn". (25.5.2008)

http://www.lasprovincias.es/valencia/20080525/valenciana/lectores-gusta-propuesta-peatonalizar-20080525.html


 

"Un retrato sense paregut"

Li feren un retrato pero cap dels seus coneguts li acabava de trobar paregut.
- "Eixos no son els teus ulls, ni la teua boca; t┤ha fet el nas mÚs llarc i la cara molt ampla...te sembla un p˛c pero no eres tu".
Al pintor li digueren: "no tenim tÝtuls, ni diplomes, pero no mos fan falta pa saber que el retrato no li sembla. No estÓ ben fet i per tant, no el volem".

La normativa es el retrato de la llengua.

Els valenciaparlants encara aguarden a un pintor que li faša un b˛n retrato, en tot el seu paregut, a la llengua valenciana.

(La llÓstima es que, com este no aplega, i els "cientifics" oficials continuen encabotats en fer passar la normativa del catalÓ per la del valenciÓ, molts valenciaparlants acaben "retratantse" en la llengua castellana, deixant de costat per sempre a l┤idioma valenciÓ. Els catalanistes estan llanšant a pŔdre l┤oportunitat de mantindre viva la genuina llengua valenciana, afavorint la castellanisaciˇ de tots els valencians).

El p˛ble valenciÓ no tÚ tÝtuls, ni diplomes, pero no els fan falta pa saber que la normativa de l┤AVL no representa corrŔctament la seua llengua pr˛pia valenciana. Es donen conte que es una normativa mal feta i per tant ni la v˛len, ni els aprofita pa una atra c˛sa que no siga complicarlos la vida.


IDIOMA VALENCI└ http://www.idiomavalencia.com

"IDIOMA VALENCI└ PARLAT. N˛tes sobre la realitat llingŘÝstica valenciana" (archiu pdf de 2.46 Mb.)

http://www.fileden.com/files/2008/3/3/1794593/idiomavalenciaparlat.pdf


 

("Retrato" referŔncies, anys: 1613, 1622, 1640, 1660... 1851 (Escrig, Diccionari) [Ricart Garcia Moya, "Diccionari Hist˛ric del Idioma ValenciÓ ModŔrn" (DHIVAM), pÓg. 711]

"...el cultismo valenciano "retrato", del italiano "ritratto", presente en la prosa manierista: "per orde del senyor archebisbe, fia llevar un retrato"" (Porcar: DÝetari, any 1613) [Ricart Garcia Moya, "Valenciano en Murcia, catalßn en Mestalla", Diario de Valencia 14-12-2003])

cites

Hay unanimidad en los autores valencianos de los siglos XIV, XV y XVI en llamar valenciana a su lengua
Simˇ Santonja

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d┤Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: