Engany en les biblioteques valencianes

Per Julio Filippi Domínguez

Necessite constatar unes senyes sobre uns sainets i m´acoste a la ciutat de Castello, alli m´espera el meu gran amic i infatigable lluitador valencianiste, Xavier Gimeno. Actualment Xavier està fent un minucios i treballat estudi d´investigacio sobre el pintor valencià Francesc Ribalta. Charrant animosament apleguem a la biblioteca municipal. Les senyes que anem buscant no les trobem en dit organisme, aixina que, la bibliotecaria nos orienta amablement i nos indica que lo que busquem ho podriem trobar mes facilment en la biblioteca de la Generalitat.

Cap alli nos dirigim, abans d´entrar desconectem els movils i nos fiquem mans a l´obra. La bibliotecaria d´este centre nos envia a una estancia del segon pis, a on trobem abundant informacio de lo que veniem a buscar. A l’eixir del salo advertim a on estan colocades les estanteries, els llibres i les enciclopedies –propietat de la Generalitat Valenciana-. Entrem i observant els llibres que se troben a la vista de tot lo mon i a u se li cau el mon damunt, mes que la Biblioteca de la Generalitat, allo pareix la seu de l’Institut d´Estudis Catalans o del Omnium Cultural. Nomes falta un bust de Pompeu Fabra i Prat de la Riba per a donar mes catalanitat a la biblioteca.

Lo primer que observe es la famosa revista antivalenciana i pancatalanista El Temps (02-06-2009), el propietari es Eliseu Climent, millonari criat de diferents governs autonomics de Catalunya i l´actual Comunitat Valenciana, la portada no te desperdici; en ella s´observa en mig de la primera plana un escut jagant del Barça, al costat dret el careto de Laporta –president del Barça- i a l’atre costat un retrat d´u dels Papes valencians mes famosos de la historia – Aleixandre VI -, de la saga dels Borja de Gandía-. Baix de l’escut del Barça se pot llegir semblant deliri: SON DIES DE GLORIA DE LA NACIO CATALANA, de la Roma dels Borja a la Roma del Barça. Li cride l´atencio a Xavier i li comente; ¡Che! Xavier que aci nos diuen que el Papa Borja de Gandía era catala jajajaja, Xavier veloçment m´acosta un eixemplar de La Enciclopèdia dels paisos catalans. Li pegue rapidament una mirada, l´Enciclopèdia es un obra “rigurosament cientifica”, en sa elaboracio han colaborat “historiadors, pedagocs i filolecs”, En ella nos diuen que el “gran poble catala” introdugue el paper –per Xativa- , la primera imprenta –per Valencia- els Papes mes famosos de l’historia de l´Iglesia Catolica –els Borja de Gandía- tingue el poble catala el primer segle d´Or lliterari – Ausiàs March, Joanot Martorell, Isabel de Villena-, la millor pintura del segle XV La Verge dels Consellers, del valencià Lluis Dalmau, el mes valios humaniste –Lluis Vives- , el primer hospital psiquiatric –el Pare Jofre- el millor music Martin i Soler- i aixina, manipulacio i manipulacio , enganys i mentires a la vista dels estudiants universitaris que acodixen a la biblioteca a documentar-se…

Que prestancia que tenen, que estil, es tot un engany, una gran estafa, per supost en l´Enciclopèdia se mostra a Catalunya en el territori valencià anexionat, se poden llegir frases com; els catalans de València utilitzen el català com a llengua comuna”.

Xavier i yo abandonem la sala entristits, la Generalitat de Paco “nogastegominaperquenotincpel” Camps inunda nostres biblioteques valencianes en paperots com El Temps i Enciclopèdies a on s´insulta al poble valencià i s´expolia tot nostre patrimoni cultural. Decidim a no amargar-nos el dia i acordem mejar un arros a banda en el Grau de Castello. Al pujar al coche, enchufem la radio, en una pausa en el programa de Julia Otero, la regidora –crec que del PP- Marta Gallén nos anima a participar de les festes del Grau, vine i disfruta. Xavier i yo nos mirem rapidament, ¿has sentit Xavier?, vine i disfruta. Quan de temps sense oir disfrutar en valencià ¿veritat? Ara tot es gaudir en catala.

L´immersio i el “cientifisme” en les seues tropes de filolecs i historiadors “paiaguats” son els que falsegen i manipulen tota eixa Enciclopèdia, ademes de prohibir als valencians utilisar la seua llengua; vacacions, llonja, giner, maroteta, palometa, vosatros, disfrutar, servici, deport, etc... El llector comprovarà com la paraula “cientifisme” es utilisada repetidament per molts colaboradors d´este semanari. No hi ha que ser un lumbreres per a comprovar que mes que “cientifisme” aixo es “cientiTIMO” en mayuscules i en negreta. En fi tot un engany, com “l´unitat de les llengües” un gran timo…en el que nostres governs colaboren comprant les seues Enciclopèdies i El Temps en tot l´historic Regne de Valencia.

cites

Pero es el caso que Valencia no quiere ser otra cosa que Valencia. Su lengua, la valenciana, difiere lo bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propios
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: