Escola Valenciana i la festa per la llengua catalana

Per Xavier Gimeno i Alonso

Este passat fi de semana (4 i 5 d’abril de 2009), s’ha celebrat en Castello, la “festa per la llengua”, en el passeig Ribalta. Alguns mijos de comunicacio s’han encarregat d’anunciar dita celebracio, abans i despres, que si acodiran mes de 70 coleges i instituts de Castello i provincia, que si acodiran de 12.000 a 20.000 persones, que si faran actuacions musicals “valencianes”, castellets, dimonis, etc…

Pel centre de Castello, el dissabte 4 per la vesprà, ya feren un “cercavila” anunciant dit event, gegants, nanos i dimonis de “Botafocs” del Grau de Castello. Ademes s’ha ajudat a la celebracio per part de l’Ajuntament de Castello concedint una subvencio de “nomes” 20.000 € (mes de 3 millons de les antigues pessetes), ¡I encara es queixen que no han tingut cap subvencio per part de la Conselleria! (articul publicat en el “Levante-EMV” el 27.3.2009).

He pegat una volteta, el dumenge, pel passeig Ribalta i la cosa ha anat “prou be”, tot el catalanisme de Castello reunit per a l’ocasio, els coleges i instituts en la seua paraeta ab quatribarrades, l’organisacio (Escola Valenciana i “Col.lectius per la llengua i la cultura de Castello”) tambe, per supost, no faltà l’Universitat Jaume I, eixos que diuen “valenciano, academicamente catalán”. Un escenari a on parlaven en catala pur i dur, per part de la gent de la TV3 dels espais infantils (amprant una llengua aliena als valencians), castells umflables, jocs diversos, etc… i venent camisetes i atres coses els de ACPV.

Una volta vist tot allo, tinc que afegir que alguna prensa ha donat molta publicitat i ha mentit, perque aixo de mes de 70 coleges i instituts, les paraetes podrien ser una vintena, i encara que fora aixina, si tenim en conter que Castello i provincia te al voltant de 450 coleges i instituts, no arriben ni al 20 %, i en quan a la gent, si realment han acodit 20.000 persones, en el passeig Ribalta no haverem pogut ni caminar per dita multitut.

Despres per a acabar la faena una gran paella per a 2.000 persones, i al final, tots contents, s’ha parlat en catala, s’ha mostrat la bandera d’Arago (recordem, la quatribarrada es la bandera representativa de l’antiga Corona d’Arago, les quatre barres d’Arago, la catalana, des de sempre, ha sigut un atra, que ara no ve al cas fer comentari d’ella), s’ha incomplit la llegalitat, ya que eixa bandera es antiestatutaria, pero dona igual, els nostres politics callen i no diuen res al respecte i recolzen l’acte en qüestio. Vergonyos.

Castello, a 6 d’abril de 2009.
Xavier Gimeno i Alonso

cites

Pero es el caso que Valencia no quiere ser otra cosa que Valencia. Su lengua, la valenciana, difiere lo bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propios
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: