cites

Y más ha concedido Dios a Valencia una lengua polida, dulce y muy linda, que con brevedad moderada exprime los secretos y profundos conceptos del alma, y despierta el ingenio a vivos primores, donde le resulta un muy esclarecido lustre.” “Esta lengua formaron de lo mejor que había en la lemosina y por lo que les faltaba recurrieron a las tres lenguas más excelentes de todas las del mundo según antes hemos probado. De la hebrea tomaron... De la griega... De la latina tomaron todos los otros vocablos para hacer que la lengua fuese muy copiosa y tuviese propio nombre a cada cosa por rara que fuese.
Rafael Martin de Viciana

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya:

ACTIVITATS

24/10/2010

Excursio a la Valldigna  

Data: Dumenge, 24 d´octubre de 2010

Visita al Monasteri de Santa Maria de la Valldigna on, en visita guiada, nos mostraran diverses dependencies de dins i fora del Monasteri (l´Almassera, el Claustre del Silenci, el Refrectori, la Sala Capitular, la Capella de la Mare de Deu de Gracia, el Llavador de la Font Gran, la Font Gran, la Font Menor, l´Iglesia Parroquial de Sant Miquel Arcangel, l´Ermita de Santa Ana, l´antiga Mesquita de La Xara,…).

Programacio i horari:

9 hores. Eixida de l’autobus des de la plaça Fadrell (Preguem maxima puntualitat)

10 hores. Parada per a almorzar, per conte de cada u, en “Restaurant Clemencia“ de Valencia.

10,30 hores. Eixida a Simat de la Valldigna.

12,30 hores. Visita guiada al Monasteri de Santa Maria de la Valldigna.

14,30 hores. Dinar en el restaurant “Menjars Lucio” de Gandia.

16,30 hores. Visita als voltants del Monasteri o a aspectes urbans de Gandia.

18 hores. Tornada cap a Castello.

Preus: Socis i familiars………………… 35 Euros per persona.
      No socis..................................... 40 Euros per persona.
      Chiquets (menors 16 anys)....... 20 Euros per chiquet.

Agrairem portar moneda fraccionaria. Se pagarà en el propi autobus, el preu inclou l´autobus, visites guiades i dinar.

Reserves: 964-223507 (vocal Carmen Torres de 20 a 22 hores)

Plaç: Socis: 14, 15 i 18 d´octubre. No socis: 19 i 20 d´octubre.

Notes sobre l´excursio.

El Real Monasteri de Santa Maria de la Valldigna situat en Simat de la Valldigna (Valencia), declarat Be d´Interes Cultural en 1998 està al peu de la Mola del Toro en la comarca de La Safor. Fon fundat pel rei d´Arago, Jaume II, el Just (1291-1327). Segon la tradicio el rei, despres de guerrejar contra els moros per terres d´Alacant i Murcia, al passar pel vall d´Alfàndec, i impressionat per sa fertilitat i bellea i dirigint-se al seu capellà, Frai Boronat de Vila-seca, abat del monasteri cistercenc de Santes Creus, digué: “Vall digna per a un monestir de la vostra religió”. I el abat li contestà: “Vall digna”. Es diu que el monasteri ens construi sobre eixe lloc a on havia una aldea cridada de Benizael, a on els musulmans acodien en les mercaderies per a comprar i vendre.

El nou monasteri comprenia un extens territorio format per les poblacions que tenia el vall: Simat, Benifairó, Tavernes, La Xara, Alfulell, L´Ombria, Massalalí i Ràfol d´Almunia, en aquells temps alqueries poblades per moriscs.

Jaume II promulgà, el 15 de març de 1297, una orde concedint terres del Vall d´Alfàndec, a l´abat de Santes Creus (Tarragona) per a la nova fundacio cistercenc que sería el Real Monasteri de Santa Maria de la Valldigna, nom que des de llavors rep eixe vall. Fon otorgat tot el vall, el Castell de Marinyén, les seues cases i alqueries, junt en tots els seus habitants de la zona. Per tant, l´abat es convertia en el senyor del vall, en poders illimitats tant juridics, com economics i religiosos.

El monasteri ha estat governat per abats fins a 1460. El monasteri eixerci el senyoriu del lloc, mes encara despres de l´expulsio dels moriscs del Regne de Valencia en 1609 i fins a 1811, quan per orde de les Corts de Cadis foren suprimits tots els privilegis eclesiastics. En 1835 la desamortisacio de Mendizábal va posar punt i final a la vida del monasteri. Des del seu inici el monasteri fon un centre de poder i de cultura en el Regne de Valencia, i entre els seus abats destaque Roderic de Borja, que es convertiria en Papa baix el nom de Aleixandre VI (1492-1503).

En 1991 la Generalitat Valenciana adquiri el monasteri per 231 millons de pessetes i s´iniciaren les obres de recuperacio. En 1998 es celebrà el 700 aniversari de sa fundacio, fent-se la restauracio completa. El 3 de juny de 1998 en sessio solemne de les Corts Valencianes, s´aprovà la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, sent declarat Be d´Interes Cultural.

En el Monasteri de Santa Maria de la Valldigna s´escrigué la primera Biblia en Llengua Valenciana.


 

09/10/2010

9 d´octubre. Dia de la Patria Valenciana  
El 9 d´octubre es el dia de la Patria Valenciana. Nostra associacio fara acte de presencia en la ciutat de Valencia, durant la baixada i provesso de nostra Real Senyera.
 

08/10/2010

La Cardona en EsRadio  

El divendres, 8 d´octubre, en el programa local “Pueblo a Pueblo” (abans del programa de César Vidal ‘Es la Noche de César’), de 19 a 20 h., dirigit per Paco Bellido i Joan Giner de EsRadio (92.5 FM Castello), intervindra en la tertulia el president de la Cardona Vives, Gonzalo Romero.


 
Nit de Sant Donis  
La nit del 8 d´octubre, membres de la Cardona Vives acodiran al sopar de la ‘mocadorà’ en la Nit de Sant Donis, que celebra, tots els anys, Lo Rat Penat, en el Monasteri de Santa Maria d´El Puig.
 

28/09/2010

Programacio d´Activitats  

Estimats socis, amics i usuaris de nostra web, en junta directiva celebrada ahir dilluns, 27 de setembre, s´acordà la nova programacio d´activitats del present curs 2010/11.

Tenim programades 4 conferencies, 3 excursions al nostre Regne, el curset de Cultura Valenciana, que com tots els anys es per al mes de maig (tots els divendres) i l´Assamblea general ordinaria d´associats que es celebrarà el mes de giner, com marca la llei.

Ademes de tot aixo, està convocat el premi lliterari 2011, VII edicio, (publicat en l´ultima Renou nº 67 de juliol 2010) i els proxims Premis “Fadri-Cardona Vives” seran per al mes de juny; les dates estan encara per confirmar.

Seguirem tambe editant la nostra revista Renou, la proxima correspon al mes de novembre (nº 68).


 

19/09/2010

Cronica del II Aplec Valencianiste  

Començà el dia reunint-nos tots junts en Atzaneta en Casa Ramón per a almorzar (primer lloc de trobada), sent vora trenta persones i almorzant per a agarrar forces davant la pujada al Penyagolosa. Despres mamprenguerem la ruta pujant cap a Vistabella del Maestrat i dirigint-nos a Sant Joan de Penyagolosa (segon lloc de trobada), entrarem per una pista forestal, passant el control de la Generalitat Valenciana i aparcant els vehiculs a la mateixa falda del Penyagolosa.

A partir d´eixe moment nos disposarem a la pujada, cadascu com pogué i al seu ritme, la pujada fon interessant, veent pel cami i saludant a gent diversa que baixava del cim. El massiç del Penyagolosa te una alçaria de 1.814 metros, sent el segon mes alt del Regne de Valencia despres del Cerro Calderón en el Raco d´Ademus. Una volta arribats al punt mes alt poguerem fruir de tot el paisage, no tot lo desijat ya que el dia estava un poc emboirat (en dies clars es pot vore fins a Les Columbretes). En el cim n´hi ha un altar dedicat a la Mare de Deu del Lledo i una escultura de la lledonera, una placa en llati i valencià, una atra del Centre Excursioniste de Castello mig trencada i una atra a on es pot llegir les primeres lletres de la canço al Penyagolosa “Penyagolosa, jagant de pedra…”. Tot el grup que pujà es reuni per a fer-nos unes fotos en lo mes alt junt a nostra Real Senyera. Parlarem en la chica de la Generalitat que està de vigilancia de tot allo (una caseta i una antena per a cridar per si n´hi ha alguna emergencia).

Despres la baixada fon mes llaugera, alguns baixaren pel Barranc de la Pegunta fins a Sant Joan (tercer lloc de trobada), a on dinarem dins de l´hostageria, ya que es posà a ploure en eixe moment, qui volgué demanà el menjar casolà que el fan molt bo. A l´hora del cafe demanarem el tipic cremaet. Una volta acabat el dinar, el president de nostra associacio, Gonzalo Romero, dirigi unes paraules a tot el grup, recordant, primer de tot, als amics valencianistes i excelents persones que nos han deixat des del I Aplec (Manolo Soler, que estigué l´any passant fent-nos companyia en Fredes, Vicent Martín-Villalba, Marivi Ferrandis i Agusti Franch) i despres de parlar Gonzalo es feu un rogle per a que parlaren els representants d´entitats i atres particulars que nos han acompanyat enguany. Molt agradable fon la presencia dels representants d´entitats jovenils. Durant el rogle d´opinio cadascu comentà les seues opinions, mantenint-se un chicotet debat sobre punts de vista diferents que sempre son enriquidors. Quan donarem per acabat el dia nos despedirem fins al següent Aplec. Destacar que ha segut un dia entranyable, de convivencia valencianista i de germanor. ¡Fins ad un atre any!


 

18/09/2010

II Aplec Valencianiste  

II Aplec Valencianiste al Penyagolosa (L´Alcalatén) (Castello-Regne de Valencia)

L´associacio cultural Cardona Vives de Castello convoca el II Aplec Valencianiste, el qual preten ser una jornada d´encontre i convivencia entre valencianistes, o entre aquells que considerant-se valencians en una historia, una cultura i una llengua propia volen coneixer ad atres persones que com ells porten en orgull el seu sentiment valencià, més allà de punts de vista i diferents pensaments, els unix l´amor per la seua terra, i pensem que seria molt bo el passar un dia en est emblematic parage de les montanyes de l´Alcalatén i visitar el cim del Penyagolosa (el més alt del nostre Regne).

El coneixer-nos, el saber lo molt que nos unix, i lo important de que en respecte per les idees o estrategies que atres tinguen o practiquen, estem tots per la defensa d´un territori, una histora, una cultura i una llengua valenciana de les gents que som del Regne de Valencia. Per aixo des de l’associacio cultural Cardona Vives fem una Crida a tots els valencians de be, per a que acodixquen ad esta cita, que agarren un entrepa (rua, en Castello) i una botelleta d´aigua.

Tenim tres hores de trobada per a millor facilitat de tots (almorzar, pujada i dinar).

Data: Dissabte, 18 de setembre de 2010.

-     Atzaneta. 9,30 h. Almorzar (Casa Ramón), nomes entrar a la poblacio a ma esquerra.

-     Sant Joan de Penyagolosa. 11,30 h. El que vullga pujar al pic, pujarà en nosatros, i els atres poden esperar-nos baix.

-     Sant Joan de Penyagolosa. 14,30 h. Dinar al baixar en l´ermitori de Sant Joan.


¡Vos esperem! Crideu al 964 20 04 68 (contestador seu) o be al correu de nostra web info@cardonavives.com per a comunicar-nos la vostra presencia alli, encara que no es imprescindible seria important coneixer quants anem al Penyagolosa.

Castello de la Plana, juliol 2010.

+Info: Cardona Vives i Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana


 

14/06/2010

Cronica dels XIII Premis Fadrí-Cardona Vives  

El passat divendres, 11 de juny, es celebrà en la ciutat de Castello, en el Restaurant “Lledó-Celebrity”, l´acte dels Premis Fadrí-Cardona Vives en sa XIII edicio, aixina com, el lliurament del premi lliterari sobre tematica valenciana.

El president de nostra associacio, En Gonzalo Romero, dirigi unes paraules agraint la presencia a l´acte de l´Alcalde de nostra ciutat, N´Alberto Fabra, del Delegat del Consell en Castello, En Joaquim Borrás i del Director de “Castelló Cultural”, En Vicent Farnós, a tots els assistents i periodistes i mijos de comunicacio. Tambe feu mencio de Vicent Martín-Villalba i Marivi Ferrandis, amics i companyers, que recentment, mos han deixat.

A continuacio l´Alcalde de Castello, dirigi tambe unes paraules donant l´enhorabona a l´associacio Cardona Vives per la defensa dels valors culturals.

Seguidament es procedi al sopar.

Una volta acabat el sopar, el presentador, D. Víctor Boné, procedi a llegir les persones i entitats representades en l´acte, aixina com, les cartes d´adhesio rebudes:

“Agraim l´assistencia al sopar de hui de les següents entitats i associacions, i a les personalitats que les representen, unides totes per la seua valenciania:

- N’Enric Esteve i Mollà, president de la centenaria entitat valencianista “Lo Rat Penat”.

- N’Ampar Cabanes Pecourt, ex consellera de Cultura del govern valencià i membre de la Real Academia de Cultura Valenciana.

- Na Maria Jesús Coves, presidenta de l´Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana.

- En Vicent Ramón Calatayud, ex president de l´Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana i membre de la Real Academia de Cultura Valenciana.

- N´Antoni Moyà, president d´Amics de la Real Academia de Cultura Valenciana junt al seu equip rector.

- En Ferran Ribes, president de l´Institut d´Estudis Valencians.

- En Xavier Mas Torrecillas, president de l´associacio castellonenca “Gregal”.

- En Vicent Porcar, representant en Castello de l´Associacio cultural Circul “Aparici i Guijarro”.

- Representant i coordinador en Castello de “Identitat Regne de Valencia”.

- En Fernando Millán, vicepresident de l´Associacio Cultural “Blasco Ibáñez”.

- N´Enric Segarra, president de l´Associacio Cultural del Maestrat.

- En Francesc Conejero, president de l´Associacio d´Esperanto “Verda Rondetto”.

Mencio especial a l´assistencia al sopar de hui:

- De l´Alcalde de Castello, Ilustrissim Sr. N´Alberto Fabra Part.

- Del Delegat del govern valencià en Castello, En Joaquim Borrás.

- Del Director de “Castelló Cultural”, En Vicent Farnós.

Volem agrair tambe:

-     El testimoni del President de la Generalitat, el Molt Honorable En Francesc Camps, que recolza els premis Fadri-Cardona Vives i excusa la seua assistencia a l´acte d´entrega dels mateixos.

-     L´agraïment de l´invitacio a D. Vicent Rambla Momplet, Vicepresident primer i Conseller d´Industria, Comerç i Innovacio, lamentant no poder assistir.

-     Les amables lletres de l´Ilustrissim i reverendissim En Casimir López Llorente, Bisbe de Sogorb-Castello, adherint-se a l´acte i felicitant a tots els premiats.

-     L´amable carta del President de l´Academia de la Llengua Balear, D. Joan Vanrell Nadal, felicitant als premiats i recordant que tant en Valencia com en les Balears l´intent de voler impondre el catala per ser la mateixa llengua es una infame mentira.

-     L´escrit de D. Juli Moreno, president del Rogle Constanti Llombart de Cultura Valenciana, lamentant no poder assistir esta nit per problemes familiars i felicitant als premiats, especialment a Josep Lluis Cortés i a Albert Cuadrado.

-     Carta que llegim a continuacio, del President de l´Associacio Cultural “Joanot Martorell”, En Josep Manuel Ricart Lumbreras.

-     Escrit d´adhesio a l´acte d´En Josep Esteve Rico Sogorb, President del Grup Cultural Ilicità “Tonico Sansano” d´Elig.

Gracies, a l´obra del nostre D. Josep Mª Guinot, podem estar aci hui, esta nit, rao entre moltissimes atres per a, mirant al cel, donar-li les gracies al nostre fundador.”

A continuacio, el president del jurat del premi lliterari, D. Vicent Meneu, llegi l´acta i donà a coneixer el guanyador d´enguany del Millor treball lliterari sobre tematica valenciana, que ha recaigut en D. Albert Cuadrado de la Flor, en el treball titulat: “Historia de la Nacio Valenciana”.

Despres el secretari de nostra associacio, D. Ferrando Masip, llegi l´acta de la junta directiva a on s´aprovà la concessio dels Premis Fadrí-Cardona Vives 2010, i a continuacio el presentador passà a llegir la semblança de cada premiat d´enguany en el Fadrí, que ha recaigut en les següents persones:

•     Premi Fadrí “Associacio Cardona Vives” a D. Josep Lluis Cortés Lloréis, associat.
•     Premi Fadrí “Prensa Independent” a Dª. Carmen Tomás Crovetto, periodista.
•     Premi Fadrí “Vinatea” a D. Joaquim Farnós Gauchía, mege i politic.
•     Premi Fadrí “Llibertat d’Expressio” a Dª. Consuelo Ordóñez Fenollar, germana de Gregorio Ordoñez.
•     Premi Fadrí “Josep Maria Guinot a les Lletres Valencianes” a D. Antoni Ruiz Negre, escritor.

Els premiats dirigiren unes paraules als assistents una volta entregat el Fadrí a cadascu.

Per a finalisar es procedi al sorteig de varios regals oferits per empreses, entitats i particulars que han vollgut colaborar en nostra associacio i que enguany han segut les següents:

-     “Abside” Arquitectura Interior
-     Carrefur Expres
-     Corseteria Fabregat
-     Electricitat Bartoll
-     Ferretería Germán
-     Futur Hogar
-     Galeria d´Art “Art Dam”
-     Joyeria Font
-     Joyeria Ley
-     Joyeria Moher
-     Paco Roca. Grupo Torini
-     Papelería “Pij@s”
-     Pasticeria “Al vostre gust”
-     Pasticeria “Sant Vivent”
-     Perfumeria Fayos
-     Perfumeria Júlia
-     Perfumeria Nines Serón
-     Porcelanes Lladró
-     Rafael Gallent
-     Regals Prades
-     Roses, Hnos.
-     Sala d´Exposicions Braulio
-     Snela. Pilar Puig

Una volta tot acabat, es cantà l´Himne Regional Valencià.


 

11/06/2010

Premis Fadri-Cardona Vives  

XIII PREMIS “FADRI-CARDONA VIVES”

L´associacio cultural Cardona i Vives de Castello, celebrarà el proxim divendres, 11 de juny, a les 21,30 hores, en el Restaurant "Lledó Celebrity" de Castello, la gala-sopar dels XIII Premis "Fadri-Cardona Vives".

Durant la gala-sopar es procedirà al lliurament dels següents premis:

•     Premi “Associacio Cardona Vives” a D. Josep Lluis Cortés Lloréns
•     Premi “Prensa Independent” a Dª. Carmen Tomás Crovetto
•     Premi “Vinatea” a D. Joaquim Farnós Gauchía
•     Premi “Llibertat d’Expressio” a Dª. Consuelo Ordóñez Fenollar
•     Premi “Josep Maria Guinot a les Lletres Valencianes” a D. Antoni Ruiz Negre

Tambe es fara entrega del premi lliterari al guanyador de la present edicio:

•     Premi a la “Millor Obra Lliteraria sobre Tematica Valenciana” (6ª edicio).

Titul: Historia de la Nacio Valenciana. Autor: D. Albert Cuadrado de la Flor

Dia i hora: 11 de juny de 2010. 21’30 hores.

Lloc: Restaurant Lledó Celebrity, carrer Joan Pau II de Castello (prop de la Ciutat de la Justicia i darrere del Centre Comercial Carrefour de l´Avinguda del Mar).

Preu: 28 € (12 €, per als jovens). Es pagarà el mateix dia, abans de començar l´acte. Tambe tindrem un sorteig per als assistents de diferents regals donats desinteressadament per empreses i particulars que han volgut colaborar en nostra associacio.

Reserves:

•     Telefon: 964-210724 (del nostre secretari, Fernando Masip), preferentment de 13 a 14 hores i de 18 a 21 hores, de dimarts a divendres, abans del 5 de juny.
•     Correu electronic: fermasip@hotmail.com
•     Telefon: 964-200468 (contestador de la nostra seu)

XIII PREMIOS “FADRI-CARDONA VIVES” (En castellano)

La asociación cultural Cardona Vives de Castellón, celebrará el próximo viernes, 11 de junio, a las 21,30 horas, en el Restaurante "Lledó Celebrity" de Castellón, la gala-homenaje de los XIII Premios "Fadri-Cardona Vives".

Durante la gala es procederá al libramiento de los siguientes premios:

•     Premio “Associacio Cardona Vives” a D. Josep Lluis Cortés Lloréns
•     Premio “Prensa Independent” a Dª. Carmen Tomás Crovetto
•     Premio “Vinatea” a D. Joaquim Farnós Gauchía
•     Premio “Llibertat d’Expressio” a Dª. Consuelo Ordóñez Fenollar
•     Premio “Josep Maria Guinot a les Lletres Valencianes” a D. Antoni Ruiz Negre

También se entregará el premio literario al ganador de la presente edición:

•     Premio a la “Millor Obra Lliteraria sobre Tematica Valenciana” (6ª edición).

Título: Historia de la Nacio Valenciana. Autor: D. Albert Cuadrado de la Flor

Dia y hora: 11 de junio de 2010. 21’30 horas.

Lugar: Restaurante Lledó Celebrity, calle Juan Pablo II de Castellón (cerca de la Ciudad de la Justicia i detrás del Centro Comercial Carrefour de la Avenida del Mar).

Precio: 28 € (12 €, para los jóvenes). Se pagará el mismo dia, antes de empezar el acto. También se realizará un sorteo entre los asistentes de diferentes regalos donados desinteresadamente por empresas i particulares que han querido colaborar con nuestra asociación.

Reservas:

•     Teléfono: 964-210724 (secretario, Fernando Masip), preferentemente de 13 a 14 horas y de 18 a 21 horas, de martes a viernes, antes del 5 de junio.
•     Correo electrónico: fermasip@hotmail.com
•     Teléfono: 964-200468 (contestador de nuestra sede)


 

28/05/2010

Curs de Cultura Valenciana 2010  

Titul del curs: “Pinzellades d´Historia Valenciana”

Sessio 4ª (28/05/2010)

-     Fra Gilabert Jofre i el primer hospital – manicomi del mon, a carrec de Francesc Roca Traver. Catedratic d´Historia Migeval i Academic de Numero de la RACV.


 
<< Anterior   1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17  Següent >>
169 registes trobats