Per Xavier Gimeno Alonso
Una volta passades les Festes de la Magdalena d’enguany (del 14 al 22 de març de 2009) i tenint encara en la memoria tot allo que havem pogut vore i fruir de les mateixes, tinc que fer unes consideracions al respecte que crec que son d’importancia.
Primer de tot dir que les festes principals del nostre Castello em pareixen molt bones, carregades d’actes molt significatius, de tradicio i historia i molt participatives.
Pero vaig a parlar un poc de la simbologia que s’ampra en elles, i que es mostra per part de certes entitats i colectius festers, aliena al nostre poble i que en els ultims anys donen a coneixer a la gent que participa de la festa.
Farem una chicoteta cronologia d’estes ultimes festes i allo que he vist fora de context. Comencem pel Pregó (el Pregó, es una mostra d’historia, tradicio, costums, folclore i mitologia, i de germanament en tots els pobles de la provincia, i del nostre Regne, cosa que hui en dia, no apareix), en la part historica tenim als Cavallers de la Conquesta, obrint sa comitiva, apareixen dos cavalls i els seus genets portant u d’ells la bandera de Castello (aixo me pareix be) i l’atre una quatribarrada, podem dir que eixa bandera representa a les barres de l’antiga Corona d’Arago, perque si es un atra cosa no vindria al cas. Tambe tenim el famos “Peno de la Conquesta” com a estandart, que historicament no està demostrat que fora la bandera que mostraren els moros al rei Jaume I com a signe de vasallage i rendicio de la ciutat de Valencia, pero donem-lo com a bo. Ara despres, en la part mitologica, apareix la Colla del Rei Barbut, tambe entitat senyera en les festes de la Magdalena, i portant davant de sa comitiva una quatribarrada gegant, me pregunte ¿Qué significat te eixa bandera per al poble castellonenc? (Sales Boli, en cap moment del seu disseny del Pregó, dibuixà una quatribarrada, tot lo contrari, apareix la Real Senyera Valenciana i la bandera de la ciutat Castello, davant de cada comitiva).
¡Quins temps aquells (fins a l’any 1966) on els Cavallers de la Conquesta mostraven en tot l’orgull la Real Senyera Valenciana!
Ara anem a la Romeria de les Canyes (acte principal de les festes). Me pareix molt vergonyos que llocs tan emblematics per a tots els castellonencs com Sant Roc de Canet i l’Ermitori de la Magdalena en els seus balcons tinguen penjolls de quatribarrades (i aixo que mana el PP). Les banderes oficials i estatutaries, hui en dia, son la de Castello, la valenciana i l’espanyola (ademes de l’europea) i no n’hi han atres que se li pareguen, en canvi ningu diu res i els politics lis pareix be, perque callen. ¡Incomprensible!
Ara donem una volta per la ciutat de Castello en festes, si vas a vore les mascletaes (que per cert, enguany han sigut molt bones), tenim que passar pel sector de la Gayata 10 El Toll, i podem vore, en alguns balcons i finestres, penjades tambe quatribarrades i ab la llegenda de "Socio colaborador – Gaiata 10 El Toll", o siga, que aquell que ha ajudat i colaborat economicament en la gayata se li ha donat una quatribarrada. Si vixquera en eixe sector lis puc assegurar que ni un euro a la gayata, aixo per descontat. ¿Com pot una entitat festera tan important com una gayata donar a la gent del seu sector una quatribarrada? ¡Vergonyos!
Les gayates, abans de les festes, pengen, en els carrers del seu sector, les banderes de Castello, ab la franja verda (la bandera de la ciutat de Castello, ab franja verda, fon aprovada en sessio plenaria de l’ajuntament de Castello, basant-se en el Llibre Vert de nostra ciutat).
I en quant a les festes de carrer, el carrer Sant Blai, durant les seues festes patronals i un poc abans de la Magdalena, pareix que estigam en Arago, casi tot el carrer i en alguns balcons pengen les quatribarrades, pero aixo es mereix un atre articul, que ara no be al cas.
Ara anem a l’ofrena a la Verge del Lledo (un atre dels actes mes significatius), tenim estandarts de tot tipo i per a tots els gusts, de Colles, de Coleges, d’associacions de veïns, de cases regionals, de gayates…, pero alguns coleges, tenim un cas prou cridaner, el del colege Lluis Revest, el seu estandart es tot ell una quatribarrada. Estem parlant d’un colege public que tindria que complir la normativa i no es aixina.
Si seguim passejant i pasem pel carrer d’En Mig, en la frontera de l’edifici de Ruralcaixa podem vore en tota la seua balconada una gran quatribarrada, este cas tambe es denunciable per incompliment de la llegalitat. ¡Aixo ya clama al cel!
Tambe tinc que afegir que no tot es roïn, l’Ajuntament de Castello, des de fa uns anys, penja del "Fadri" (El campanar de Castello, es un dels simbols mes representatius de nostra ciutat), una gran bandera de Castello, aixina com, en l’escenari de les actuacions està bordejat per la mateixa bandera.
Un comentari apart mereix l’escenari del Festival Internacional de Musica de Festa, que es celebra durant la semana de festes. Darrere de l’escenari apareixen les banderes nacionals que representen als països de les bandes que han vingut al mateix, com enguany, Mexic, Suissa, Eslovenia, Chequia, etc.., i representant a Castello, la bandera de Castello. ¿A on està la bandera espanyola i la bandera valenciana?
En fi, tenim que dir com a conclusio que la simbologia durant les festes de la Magdalena dona molt que desijar.
Castello, 30 de març de 2009.
Xavier Gimeno i Alonso