Trobades de dimonis i besties de foc en Castello

Per Xavier Gimeno Alonso

El passat fi de semana, concretament el dissabte, s’ha celebrat en la ciutat de Castello la “X Trobada de bèsties de foc. 6 de juny 2009. Plaça Major i voltants. Castelló de la Plana. De 17 a 21 h. + Tres Fan Ball (22’30 h.)”, segons diuen els cartells en qüestio. Sabem tots que els dissabtes per la vesprà en nostra ciutat es concentra molta gent pel centre, uns passejant, uns atres en les terraces de Santa Clara, etc… dit acte s’ha celebrat en ple centre de Castello, en la plaça Major, mes centric impossible.

Vaig pegar una volta per a vore que significava tot aixo que volien fer, l’escenari de la plaça Major envoltat en una quatribarrada i gent de diversos colectius en els seus “dimonis“ i en camisetes a on es podia llegir el nom de la colla, musica de tambors i molts coets, tot en molt de soroll.

Els colectius han acodit a nostra ciutat convidats i baix l’organisacio de “Botafocs. Ball de Dimonis”, del Grau de Castello, des de diverses terres de Catalunya: Tarragona, Granollers, Salou, Tortosa, etc… Ademes es commemorava el “Bateig de l’Haca de Castello“, una nova figura de la ciutat, segons ells, que formarà part de tot el “Bestiari” a partir d’enguany. Tambe faran una exposicio titulada “VI mostra de Bèstiari” en la seu de la Fundacio Davalos-Fletcher (del 11 al 27 de juny de 2009), a on exposaran alguns d’eixos ninots i per supost no faltarà la quatribarrada en dita exposicio.

En el cartell es pot llegir tambe les entitats i empreses colaboradores en l’event: Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Pirotecnia Catalana, Caixa Catalunya, Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura-Centre de Promoció de la Cultura Popular Catalana i Tradicional, Escola de dolçaina i tabal del Grau, Onda Cero Castellón, 3 empreses de Castello que no vullc donar-lis publicitat, i per a acabar Generalitat Valenciana-Conselleria de Cultura i Esport. I ara els patrocinadors: Fundación Dávalos-Fletcher “La Fundación de Castellón”, que no parlem d’ella, acollix tots els actes del catalanisme de Castello, i per a acabar, Excm. Ajuntament de Castelló i Diputació de Castelló, i aixo que en Castello està manant el PP.

Ara parlem dels mijos de comunicacio locals. La majoria han donat complida informacio de l’acte, abans i despres de tota eixa bovada, el divendres 5 de juny, apareix, per eixemple: “Botafocs ‘bautiza’ en la X Trobada de Bèsties de Foc a l’Haca de Castelló” (Las Provincias de Castellón), i el dumenge 7 de juny, apareix en primera plana dels tres periodics locals (n’hi ha que tindre en conter que eixe dumenge es celebraven les votades europees i tindria que ser eixa la noticia principal), per eixemple: “Botafocs bautiza a L’Haca de Castelló en un colorido acto” (Mediterráneo).

I dic bovada, perque per als castellonencs, per als valencians, es aixo, una bovada. Totes eixes coses no son cultura valenciana, no formen part de la nostra cultura. Els valencians sempre havem tingut el foc com a element important per a les festes i celebracions, i els cronistes i estudiosos de l’historia de Castello ho han reflexat en els seus escrits, s’han fet bous embolats, bous de foc, s’han tirat coets, llumenaries, etc…pero aixo de “Dimonis i Bestiari” res de res. Els castellonencs portem 10 anys aguantant estes catalanaes i ningu diu res, i manco encara els politics que fan tot lo contrari donant diners per a que es celebren estes coses.

Castello, 9 de juny de 2009.
Xavier Gimeno i Alonso

cites

Pero es el caso que Valencia no quiere ser otra cosa que Valencia. Su lengua, la valenciana, difiere lo bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propios
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: