Per l´idioma des dels llibres

Per Vicent Ramón Calatayud

Tal com maig fa un esclat de flors, també, en l´horteta més íntima de la valencianitat, verdegen fulles noves, embolicant per l´aroma del vers valent, la prosa melsuda de les narratives fondes, l´elucubració de qui medita, compara, ensaja i resum en mensage o testimoni.... enyors i afanys, ensomis i afabulacions dels escritors, imàgens dutes al paper, quan recreen veus vives, gràcies a l´art dels obradors d´impressió. Tot acaramullat en llibres.
 
Ya que tenim moltes dificultats per a eixir al carrer, perque les modes i les conveniències polítiques foranes estan en contra de la veu clara i valenciana, els qui no volem conformar-nos a que nos tinguen per apèndix uns atres, nos troben obligats a inventar nous camins per a que córrega la lliteratura feta en valencià solvent. Aixina foren les Fires del llibre valencià, alguns anys en els Jardins de Monforte i posteriorment en la plaça de l´Arquebisbe.
 
Enguany des de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana es dona un pas més acostant-se al poble: es fa una declaració oficial de portes obertes convidant a tot aquell que dignament vullga conéixer les instalacions de la llar administrativa, niu venerable de cultura i valencianitat, manifestant l´intenció, apuntant-se a les tandes de visites guiades previstes des del 17 dels corrents a les 12, fins a les 19,30 hores del divendres 21. Aixina podrà fer cabal de cóm treballen els acadèmics i especialistes; quines obres conformen la seua fabulosa biblioteca; les activitats i servicis socioculturals que es presten... Pero ademés podran palpar, fullejar, acaronar i adquirir lo millor de les publicacions valencianes, en idioma propi sense dubtes, perque ocasionalment hi haurà una mostra formada per un miler d´obres suma de la producció impresa en llengua valenciana, des de que la pròpia normativa moderna, que serví per a la redacció de l´Estatut d´Autonomia Valenciana fora recollida per la RACV baix el nom de Normes d´El Puig.
 
Aprofitem-nos de l´event que dins del l´Any de Martorell i commemorant els cents anys de normativa valenciana dona cabuda la Semana del Llibre Valencià, en el carrer de les Avellanes 14, per tal d´acostar-nos als llibres fets per valencians de llengua pròpia, per a conéixer millor i fer nostre el símbol més preuat que nos personalisa. No cal patir més vergonya.

cites

Pero es el caso que Valencia no quiere ser otra cosa que Valencia. Su lengua, la valenciana, difiere lo bastante de la catalana para poder permitirse gramática y vocabulario propios
Salvador de Madariaga

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: