Balanç de les festes d´Elig

Per Josep Esteve Rico Sogorb

Ya estem en setembre, mes de la volta a la normalitat socio-llavoral i a la realitat educativa. Despres d´un parentesis d´ inactivitat, setembre es presta a fer balanç d´agost, sobre tot, en quant a les festes locals d´Elig, es referix. Nostres ilicitanissims festejos patronals agostenys, encara que finalisaren com sempre cada any, el dia 15, celebracio de l´Assuncio de la Verge -festivitat de la Patrona de la ciutat del Misteri- oficialment acabaren del tot o definitivament el dia 31, en eixa palmera de focs artificials de fi de mes, mes assuncioniste, fester, estiuenc i vacacional, una vella costum de despedir agost.

Est interval de temps des del 15 d´agost fins hui, setembre, ha servit als festers ilicitans primerament per a descansar i repondre forces. Els dirigents i directius de les entitats festeres –Gestora de Festejos Populars i Unio de Festers del Camp en ses comissions, Moros i Cristians en ses comparses i Pobladors en son grup teatral- han fet balanç de les Festes d´Agost 2007. Balanç que tambe realisaren la regidora de Festes i l´alcalde, coincidint totes les opinions –festeres i municipals- en que estes han segut les millors festes dels ultims anys, superant prou a les de l´any anterior.

Les millores i canvis en els trages tipics, l´us del bluso, el passacarrers en el prego en direccions contraries, la carpa-caseta de la Gestora de Festejos, el concurs d´arros en costra junt al Palau d´Altamira, la superacio de la Charanga, la millora de l´Ofrena Floral a la Verge, els espectaculars boats i la perfeccio de les entrades mora i cristiana, la maravellosa representacio de la conquesta de la vila, per Jaume I, les fabuloses obres teatrals historiques i el mercat d´epoca de Pobladors, la superacio de les veus en el Misteri, la palmera de la verge mes alta i ampla que mai i l´esplendorosa ´Nit de l’ Albà´ en menys ferits de lo habitual; incrementaren el nivell i la categoria d´estes festes, en quant a ambients festers. Fora de les entitats festeres, cap senyalar la variada, abondant i qualitativa programacio musical de les barraques municipal i dels mijos de comunicacio.

Apenes finalisaren les festes, fa quasi un mes, i ya estan preparant-se les proximes, quasi sense descansar lo suficient o poc de temps, quasi de seguides. S´intuïxen canvis, millores, reformes, innovacions i esforços des de les direccions organisatives de cada ent fester. Per eixemple, com adavantà el president de la Gestora de Festejos Populars, Fernando Jaén, es proyecta aumentar a 25 el numero de comissions i potenciar l´Ofrena Floral, aixo sense resaltar que en les proximes festes seran molts mes els festers que en lloc de pantalo llarc rayat, portaran saragüells o calço curt. Mes autentic, impossible. I els Moros i Cristians, immersos en son XXX Aniversari, una vegada que consiguiren igualar bandos en la incorporacio de la Comparsa Templaris -autenticament reals i historics els trages- suponc que intentaran afiançar-se i consolidar-se plenament per ad acostar i integrar o involucrar als ciutadans. Pobladors treballarà per superar-se un tant mes, en ses representacions i en son mercat d´epoca i tal volta nos donen alguna sorpresa innovadora.

En esta llinea, pero des de l´Ajuntament, es te pensat treballar per lograr: reduïr al maxim possible la quantitat de ferits per ´carretilles´ (coets borrachos o sense canya), aumentar l´esplendor, l´intensitat, l´altura i l´ amplaria de la palmera de la verge i crear un concurs de pirotecnia; entre atres coses. Estic segur que vistes les passades festes i l´alt nivell conseguit, els proxims festejos patronals del 2008 en Elig encara seran millors. Fins l´any que ve, puix.

cites

Subsistix a Espanya no sols la diversitat de lleis sino tambe d’ idiomes. Es parla encara en gallec, en bable, en vasc, en catala, en mallorqui i en Valencià
Pi i Margall

diccionari

corrector

LINKS

Per un domini punt val
junts front a la AVL
El teu nom en valencia
Associacio d´Escritors en Llengua Valenciana (AELLVA)
Mosseguello

NAVEGA EN
VALENCIA

 

Entrar com
a usuari

Nom d'usuari:
Contrasenya: